Cea mai mare unitate sanitară din regiune ţinteşte încadrarea în categoria întâi pentru a primi un buget mai mare, dar şi pentru a putea oferi o gamă mai diversificată de servicii medicale. Anual, 125.000 de pacienţi din toate judeţele Olteniei primesc îngrijiri medicale la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, cifre ce aşează unitatea sanitară din Bănie în rândul celor mai aglomerate clinici medicale din ţară.
În urmă cu trei ani, Ministerul Sănătăţii a decis să lase Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova în afara topului unităţilor sanitare din ţară cu nivel de competenţă foarte înalt. De atunci situaţia a rămas neschimbată, iar cel mai mare spital din Oltenia se găseşte doar în categoria a doua. Pentru a trece în categoria întâi este nevoie de un efort substanţial. Printre altele de înfiinţarea unui centru de cardiologie intervenţională, dar şi de o secţie de boli infecţioase. „Este foarte greu să obţinem încadrarea în categoria întâi însă acest lucru este aproape obligatoriu. Ne dezavantajează destul de mult că nu avem în spital o secţie de boli infecţioase. Este o problemă şi că deocamdată nu avem cardiologie intervenţională. Din păcate nu putem să avem o secţie de boli infecţioase, dar vom încerca să aducem un medic pe această specialitate. Cert est că într-un an-doi trebuie să reuşim încadrarea în cea mai bună categorie”, a spus dr. Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.
Buget de categoria a doua, cazuri de categoria întâi
În ceea ce priveşte cardiologia intervenţională, managerul Spitalului Judeţean îşi pune toate speranţele în construirea Centrului de Cardiologie în curtea unităţii sanitare prin intermediul Consiului Judeţean Dolj. „Acest Centru de Cardiologie ne va ajuta să creştem din punct de vedere al performanţelor medicale. Aşteptăm să înceapă lucrările iar când va fi gata, clinica va oferi acces 24 de ore din 24 la un angiograf, dar şi la servicii medicale de cea mai bună calitate”, a mai spus dr. Bogdan Fănuţă.
În acest moment Spitalul Judeţean din Craiova are de pierdut din cauza clasificării în categoria a doua. Chiar dacă aici sunt rezolvate cazuri complexe, bugetul pe care spitalul îl primeşte nu este pe măsură. Potrivit unor calculele, dacă ar promova în prima categorie, unitatea sanitară craioveană ar putea primi cu 100 de miliarde de lei vechi mai mult decât în prezent.
Categoria întâi, cea a spitalelor cu nivel de competenţe foarte înalt
Potrivit clasificării realizate de Ministerul Sănătăţii, categoria întâi este cea a unităţilor cu un nivel de competenţe foarte înalt. Adică spitale care asigură asistenţă medicală la nivel regional, nu doar pentru populaţia din judeţul respectiv, ci şi pentru judeţele limitrofe. Acestea trebuie să dispună de cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane corespunzătoare. Spitalele de categoria a doua sunt unităţile sanitare cu nivel de competenţă înalt. Ele deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Majoritatea spitalelor doljene au fost inclus, însă în categoria a IV-a. Aici se găsesc unităţile sanitare cu nivel de competenţă bazal ce se adresează pacienţilor cu afecţiuni cu grad mic de complexitate.