Reţetele acordate pensionarilor, în atenţia inspectorilor CAS Dolj

0
137

Pentru că există o serie de suspiciuni legate de eliberarea în mod eronat a unor reţete, inspectorii din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj vor demara în zilele următoare ample acţiuni de control. De data aceasta, în vizor vor intra reţetele acordate pensionarilor, mai precis celor care au pensii mai mici de 700 de lei pe lună şi care beneficiază de o compensare de 90% din preţul medicamentelor.   

Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Dolj controalele, ce vor fi iniţiate începând cu această săptămână, au ca scop urmărirea modului în care este utilizat Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. Mai exact, inspectorii vor verifica în următoarea perioadă toate reţetele emise în judeţul Dolj în baza programului de compensare de 90%. Facilitatea este acordată pensionarilor conform legii, însă numai în situaţia în care aceştia au venituri mai mici de 700 de lei pe lună. Pentru ceilalţi asiguraţi compensarea se realizează într-un procent de 50% din preţul medicamentului.

Toate suspiciunile legate de existenţa unor reţete acordate în mod eronat au apărut după ce Casa de Asigurări de Sănătate a primit de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj baza de date cu veniturile persoanelor din judeţul Dolj. Cu această ocazie, s-a constatat că unii doljeni nu se încadrau în acest program de compensare întrucât aveau venituri şi din alte surse. Pornind de la aceste cazuri Casa de Asigurări de Sănătate va verifica reţetele cu compensare 90% acordate în ultimii doi ani.

Printre obiectivele imediate ale echipelor de control, în situaţia în care se va constata că reţetele au fost eliberate în mod incorect, se numără şi acela de a stabili cauza apariţiei unor astfel de erori. În aceste caz, este foarte probabil, spre exemplu, ca un pensionar să nu declare toate veniturile ori ca medicul de familie să nu solicite toate documentele doveditoare. O altă posibilitate este aceea ca farmacistul să elibereze medicamentele cu compensare de 90% deşi medicul nu a bifat pe reţetă căsuţa corespunzătoare acestui tip de asigurare. În orice astfel de situaţie, dacă se constată nereguli, inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate vor lua măsurile legale care se impun.

Reţetele compensate 90%, doar pentru cei cu pensii mai mici de 700 de lei

Conform legislaţiei în vigoare, acordarea acestor reţete se realizează în baza unei declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile, dată de pensionarul beneficiar. De altfel, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate îşi propun cu această ocazie să mediatizeze şi condiţiile cerute de actele normative în vigoare, astfel încât pensionarii cu pensii mai mici de 700 de lei să poată beneficia de programul de compensare de 90% a medicamentelor.

„Astfel de situaţii pot interveni şi din cauza lipsei de informare a pensionarului care dă declaraţie legată de venituri. Tocmai din acest motiv, profitând de ocazie aducem la cunoştiinţă că de acest program beneficiază doar pensionarii cu venituri obţinute numai din pensii de până la 700 de lei pe lună în baza ultimului cupon de pensie, a buletinului sau a cărţii de identitate şi a declaraţiei pe propria răspundere că nu realizează orice alte venituri în afara celor provenite din pensie”, a explicat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Verificări pentru ultimii doi ani 

Deocamdată, reprezentanţii CAS Dolj nu au avansat o dată la care vor fi finalizate aceste controale. Având însă în vedere că vor fi verificate reţetele acordate cu compensare de 90% din ultimii doi ani cu siguranţă volumul de muncă va fi unul extrem de mare.

În ultima perioadă, echipele de control au verificat şi modul de derulare a programelor naţionale de sănătate în spitalele din Dolj, iar concluziile nu au fost deloc unele îmbucurătoare. La şase din cele opt unităţi sanitare verificate s-au constatat nereguli care trebuie remediate în termen de 30 zile de la data comunicării actului de control.