Trei persoane au fost reţinute, duminică după-amiază, de poliţiştii doljeni, după ce au fost prinse la braconat. Reprezentanţii AJVPS Dolj spun că braconajul, fie că se face cu ogari, fie folosind arme de foc, a devenit un fenomen, o “plagă”, şi că numai aplicarea legii cu fermitate, confiscarea armelor, autoturismelor şi a ogarilor, după caz, îi poate determina pe cei care comit asemenea fapte să se oprească.
Lucrătorii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj – Sectorul Poliţiei de Frontieră Bistreţ – i-au anunţat pe reprezentanţii IPJ Dolj, în cursul zilei de duminică, că în incinta Staţiei de pompare a apei Ianoş, din comuna Catane, au găsit trei carcase de vânat. La faţa locului a fost trimisă o echipă de poliţişti ai Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (BAESP), oamenii legii descoperind două capete şi două piei de mistreţ, precum şi un cap şi o piele de căprior. Au fost demarate cercetările pentru stabilirea provenienţei resturilor rezultând că, sâmbătă seara, Ion Mitroi, de 49 de ani care este pădurar, împreună cu fiul său, Daniel Mitroi, de 27 de ani, fost pădurar, ambii din comuna Bârca, s-au deplasat cu un autoturism marca Fiat pe fondul de vânătoare Nr. 23 Cârna şi, folosind arma de vânătoare cu alice deţinută legal de bărbatul de 49 de ani, au braconat cele trei animale. După ce au împuşcat animalele, cei doi le-au tranşat şi au aruncat pieile, capetele şi măruntaiele, care au fost împrăştiate pe câţiva zeci de metri, în vecinătatea Staţiei de pompare, sperând să nu fie văzute. “Pe numele celor doi bărbaţi, poliţiştii au întocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunilor de uz de armă letală fără drept şi braconaj cinegetic, arma în cauză, precum şi cele douăzeci şi opt de cartuşe pe care le mai avea acasă deţinătorul fiind ridicate în vederea cercetărilor. De asemenea, autoturismul folosit de cei doi la comiterea faptei a fost indisponibilizat până la definitivarea cercetărilor”, ne-a declarat agent Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. În baza probatoriului administrat, Ion Mitroi şi fiul său, Daniel, au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore. Ieri, cei doi au fost prezentaţi procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Băileşti, care au decis să-l prezinte instanţei, cu propunere de arestare preventivă, doar pe Ion Mitroi, care a primit mandat de arestare preventivă pentru 15 zile, fiul său urmând să fie cercetat, în continuare, în stare de libertate. Prejudiciul provocat de cei doi se ridică la 9.000 de euro.
A împuşcat o căprioară gestantă
Tot duminică, seara, în jurul orei 19.00, doi paznici de vânătoare ai Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Dolj, Mihai Popa şi Ionuţ Bitoleanu, aflaţi pe fondul 71 Izvor, au auzit mai multe focuri de armă. Cei doi s-au îndreptat în direcţia de unde auziseră împuşcăturile şi au văzut un bărbat care se apropia de o maşină Mitsubishi Pajero. Nu avea nimic la el, însă ceva mai în spate, ascunse în vegetaţie, cei doi paznici au văzut o căprioară ucisă şi o puşcă Geco. Au sunat pe 112 anunţând că au depistat un bărbat la braconaj, la faţa locului ajungând poliţişti din cadrul BAESP şi Secţiei 1 Poliţie Rurală Craiova, care au constatat că aspectele sesizate se confirmau, bărbatul prins în flagrant fiind Gheorghe Olteanu, de 58 de ani, din Craiova. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că acesta a ajuns pe Fondul de vânătoare Izvor unde, folosind o armă de vânătoare cu alice marca Geco, a braconat o căprioară. Poliţiştii au găsit cadavrul căprioarei, 15 cartuşe de calibrul 5,6 mm şi 16 cartuşe de calibrul 12 mm, iar la aproximativ 10 metri de autoturism a fost găsită o arma, pe care o aruncase bărbatul. “Armele, muniţia şi vânatul au fost ridicate în vederea cercetărilor, iar pe numele suspectului a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic şi uz de armă letală fără drept, bărbatul fiind reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore. Acesta urmează să fie prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă”, a mai precizat agent Amelia Căprărin.
Reprezentanţii AJVPS Dolj spun că, în urma analizelor efectuate s-a stabilit că animalul braconat, în speţă căprioara, urma să fete doi pui, prejudiciul creat prin uciderea ei fiind de 4.000 de euro. În ultima vreme s-au înmulţit cazurile de braconaj, după cum susţin membrii AJVPS Dolj, cei care comit asemenea fapte fiind de obicei bine organizaţi şi folosind fie arme, fie ogari. Se fac diverse acţiuni, împreună cu Poliţia, pentru depistarea braconierilor, însă cea mai bună soluţie ar fi aplicarea legii cu fermitate faţă de cei care sunt prinşi, întrucât pedeapsa pentru braconaj cinegetic poate ajunge până la 7 ani de închisoare, conform prevederilor Legii nr. 407/2006 a vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic.