Cosmonautul Dumitru Prunariu va conferenția la „Întâlnirile SpectActor” de la Craiova

0
520

Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în Cosmos, personalitate marcantă a lumii științifice spațiale, este invitatul Teatrului Național din Craiova la Întâlnirile SpectActor 2019. Sâmbătă 9 martie 2019, de la ora 18.00, domnia sa va conferenția la Sala „Amza Pellea” pe tema „Cosmosul – o aventură umană”. Moderator: Nicolae Coande. Biletele s-au pus în vânzare la Agenția teatrului, la prețul de 15 lei (11 lei pentru elevi, studenți, pensionari). Dumitru Prunariu s-a mai aflat la Craiova la începutul lunii noiembrie a anului trecut, când a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității.

Dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Braşov) este primul român care a zburat în cosmos şi cel de-al 103-lea în lume (1981). Este absolvent al Facultății de Inginerie Aerospaţială din cadrul Politehnicii Bucureşti (1976). În 1981 a absolvit cursurile de trei ani ale Centrului de Pregătire a Cosmonauţilor „Iuri Gagarin” din Orăşelul Stelar, Rusia, iar în 1991, cursurile pentru cadre superioare ale Institutului Internaţional de Formare şi Management în domeniul Aviaţie Civile (IAMTI/IIFGA) din Montreal – Canada. În 1999 a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare, iar în 2004, cursul de ambasadori în cadrul Academiei Diplomatice a MAE.

În 1999 și-a susținut teza de doctorat cu lucrarea „Mișcarea perturbată a satelitului artificial al Pământului”, devenind doctor în științe tehnice, specialitatea dinamica zborului aerospaţial. Este autorul a peste 40 de lucrări, cărţi și articole apărute în reviste de specialitate. Este membru de onoare al Academiei Române (2011), membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române și președinte al acesteia din 2015, membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, membru în consiliul de conducere al acesteia, membru al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic,  membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte şi Știinţe, membru al Academiei Europene de Științe și Arte (2015).

Pentru zborul cosmic a fost distins cu titlul de Erou al R. S. România și Erou al URSS cu Steaua de Aur (1981). A mai fost decorat cu Medalia Iuri Gagarin a Federaţiei Aeronautice Internaţionale (1982); Medalia de aur Hermann Oberth a Societăţii germane de rachete Hermann Oberth – Wernher von Braun (1984); Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer (2000); Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru militari (2010); Medalia „Pentru merite în explorarea cosmosului” acordată de președintele Federației Ruse (2011); Emblema „Onoarea Armatei Române” acordată de ministrul Apărării (2011). Ca o recunoaștere a meritelor sale în promovarea internațională a studiului asteroizilor cu potențial de impact cu Terra și implicarea în activitatea mai multor instituții, inclusiv la nivel ONU, în anul 2017 Uniunea Astronomică Internațională a decis ca numele său să fie dat unui asteroid din centura principală de asteroizi a Sistemului Solar, asteroidul numindu-se „10707 Prunariu”.