Micii cercetători ai spațiului, cu piepturile pline de „steluțe” de la Voroneț

0
795

Trei medalii de aur și patru de argint au fost câștigate de elevii doljeni la tabăra de Astronomie și Fizică, organizată anual la Voroneț, în județul Suceava. Coordonatorul echipei, profesorul Octavian Georgescu, de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, și-a lăudat la superlativ elevii, atât pe cei care sunt deja inițiați în tainele astronomiei și confirmă performanța la fiecare participare, cum este cazul elevei Giulia-Maria Bulugean, cât și pe cei care și-au aruncat privirile prima dată pe un cer înstelat și au reușit să impresioneze juriul cu noile cunoștințe, dobândite chiar acolo.

Tabăra de Astronomie și Fizică, care se desfășoară în fiecare an la Voroneț, este locul de la care olimpicii și toți cei pasionați îndeosebi de astronomie știu că nu au voie să lipsească. L-am întrebat pe coordonatorul echipei din Craiova, Octavian Georgescu, profesor de fizică la Colegiul „Carol I” de ce Voroneț, este cerul mai altfel acolo, mai senin sau, pur și simplu, mai potrivit pentru prospecții? Răspunsul a fost pe cât de simplu, pe atât de neașteptat: locul, ca și numele taberei se leagă de unul dintre cei mai buni profesori de astronomie pe care i-a avut țara noastră și care, din păcate, a decedat: Marin Dacian Bica. Pentru a-i cinsti memoria, s-au unit mai mulți organizatori – Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Facultatea de Fizică din Iași, Societatea Științifică „Cygnus” – centru UNESCO și Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului – și au inițiat atât o tabără în care elevii să dobândească noi informații, predate de cei mai buni profesori, precum și un concurs care să le testeze cunoștințele dobândite.

Cu trenul, spre tabăra de la Voroneț

După un drum lung și obositor, cei 25 de elevi de la clasa a IX-a B de la Colegiul Carol I, cărora li s-au alăturat și trei elevi de la alte licee – olimpica națională Giulia-Maria Bulugean și Diana Catana de Colegiul „Frații Buzești”, precum și un elev de la Colegiul Național „Elena Cuza” – au ajuns, în dimineața de luni, 4 februarie, la Voroneț. O zi și-au rezervat-o numai pentru odihnă, urmând ca de a doua zi să înceapă studiul și să dea piept cu concursurile. Așa cum s-a și întâmplat. Elevii au fost împărțiți pe grupe, alături de alți participanți care au ajuns și ei din alte colțuri ale țării, în funcție de secțiunile pe care și le-au ales. Timp de trei zile, au avut program intens de studiu. Fiecare elev a avut parte de trei ore de teorie, în fiecare zi. După-amiezele au fost dedicate practicii: cerul era acolo, iar ei cercetau galaxiile, stelele și planetele. În orele de relaxare, fiindcă au existat și acestea, au vizitat mânăstirea Voroneț, pe care nici nu aveau cum să o rateze, salina de la Cacica și pârtia de schi. Ghinionul a făcut să fie o zi ploioasă tocmai atunci, iar pârtia să fie închisă, dar copiii tot s-au bucurat de plimbare.

Olimpica Giulia-Maria Bulugean a confirmat din nou

Concursul organizat în cadrul taberei a fost cel mai așteptat de către toți. A fost organizat pe două componente, cea de Astronomie și cea de Fizică, iar copiii au fost invitați să-și aleagă la care dintre acestea concurează. „Sunt două materii dificile și foarte puțini elevi se încumetă să participe la ambele. Dar, spre bucuria noastră, am avut și două reprezentante ale Doljului care și-au asumat acest lucru și s-au înscris atât la fizică, cât și la astronomie. Bucuria a fost și mai mare pentru că ambele fete au reușit să câștige premii importante”, ne-a mărturisit profesorul Georgescu, la întoarcerea acasă. Antonia Diaconu-Dinu, elevă în clasa a IX-a B la Colegiul Carol I a obținut Premiul II la Astronomie, același premiu și la Fizică. Participantă și ea la ambele concursuri, Giulia Bulugean, elevă la Colegiul „Frații Buzești” din Craiova, a reușit să obțină două medalii. Juriul i-a atribuit elevei craiovence Premiul I la Astronomie, la Secţiunea Seniori-Avansaţi și Premiul II la Fizică, reușind din nou să confirme performanța pe o deține la aceste materii.

Șase elevi de la clasa prof. Octavian Georgescu au urcat pe podium

Aflați la prima lor participare într-o tabără de studiu, șase elevi de la Colegiul Național „Carol I” au reușit să-și însușească atât de bine cunoștințele – probele concursurilor au fost inspirate din cursurile predate în cadrul taberei – încât juriul i-a evaluat cu note foarte bune. Elevul Dinu Radu a obținut Premiul I Absolut la Astronomie- secțiunea Astroclub Liceu. Colegii săi, Florica Radu și Carmocanu Maria, au primit Premiul II la Astronomie, iar alți trei elevi au obținut Mențiune: Tania Teodorescu, Daria Tănăsie și Mara Niculescu. „Chiar și diplomele de participare au o valoare foarte mare, confirmă faptul că elevii noștri au participant la cursuri și au efectuat și ore de practică, când efectiv au privit cerul. Le-a plăcut foarte mult această experiență și au fost încântați să descopere Astronomia și altfel, adică într-un alt mediu, unul de concurs”, ne-a mai spus profesorul Octavian Georgescu. Anul viitor, echipa Doljului va merge din nou la Voroneț, de unde speră că vor veni cu piepturile încărcate cu și mai multe steluțe colorate.

 

Domnule profesor, Octavian Georgescu, cum vi s-au părut subiectele concursului și cum s-au prezentat elevii noștri?

-Concursul a fost asemănător cu olimpiada, cu subiecte gen – olimpiadă, dar extrase din cursurile care le-au fost perdate atunci, pentru ca nici un elev să nu fie nedreptățit că a știu mai multe sau mai puține lucrurile de la clasă. Iar elevii noștri au fost admirabili, iar unii de-a dreptul strălucitori.

Cum ați reușit să le insuflați pasiunea pentru astronomie?

-Fiind și diriginte la clasa a IX B, care a participat la tabără, le-am făcut elevilor oferta, iar ei au fost liberi să aleagă: le place sau nu să vadă cum arată o tabără de studiu, iar acolo să afle și primele taine ale Astronomiei. Important este ca fiecare copil să aibă dorință de cunoaștere, asta în primul rând, pentru că astronomia este o disciplină foarte grea.

De ce este foarte grea?

-Pentru că unește matematica și fizica, ba chiar depășește cu mult nivelul. Fenomenele cosmice nu se pot analiza la nivelul de școală primară. Apoi, se adaugă și elemente de chimie.

De chimie?

Bineînțeles. Stelele sunt făcute și ele din substanță, care trebuie analizată. Apoi este nevoie de matematică pentru a calcula poziția astrelor pe cer.

Și cum reușesc copiii să ajungă la această performanță?

-Sunt copii care, de mici, sunt ajutați de părinți, dar și de profesori – aceia care au suflet mare și deschis, zic eu – să învețe și mai mult decât li se spune în manuale. Dar, repet, trebuie să aibă acea dorință de cunoaștere care să-l mențină pe acest drum al competițiilor, este seva din care fiecare se alimentează.