Doi doljeni în arest pentru evaziune fiscală și spălarea banilor

0
343

Doi doljeni, de 28, respectiv 35 de ani, au fost reținuți, ieri, pentru 24 de ore, în urma unor percheziții făcute de polițiștii IPJ Dolj într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor și folosirea cu rea credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, cu un prejudiciu de peste 3 milioane de lei.

Potrivit IPJ Dolj, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul „mascaților” S.A.S. Dolj, Serviciului Criminalistic și Poliției Municipiului Băilești au efectuat, ieri, patru percheziții, la sediile unor societăți comerciale și domiciliile persoanelor fizice care le administrează, trei în comuna Coșoveni, iar cea de-a patra în municipiul Băilești.

 Activitățile s-au desfășurat într-o cauză penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor și folosirea cu rea credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interes direct sau indirect.

„Din cercetări a reieșit că, în perioada octombrie 2011 – martie 2017, șase persoane au săvârșit în mod repetat și continuat acte de evaziune fiscală prin intermediul a trei societăți comerciale, prin evidențierea în documentele contabile de achiziții fictive de deșeuri metalice ca provenind de la diverse societăți comerciale cu sediile sociale declarate în București, județele Bihor, Cluj, Olt, Bacău, Timiș, Suceava, Satu Mare și Arad, consecința acestor operațiuni fiind sustragerea de la plata obligațiilor fiscale reprezentând impozit pe profit, T.V.A., impozit pe veniturile din alte surse și taxă de mediu către bugetul statului. În plus, cele șase persoane implicate și-au însușit în mod repetat sume de bani din activul celor trei societăți comerciale, sume de bani care ulterior au fost supuse unui proces de disimulare a provenienței reale, prin intermediul unor operațiuni succesive de creditare a societăților și restituire a presupuselor sume de bani cu care ar fi fost creditate societățile, prejudiciul total cauzat prin faptele de evaziune fiscală și spălarea banilor fiind în cuantum de 3.049.485,35 lei”, au comunicat reprezentanții IPJ Dolj.

În urma descinderilor, oamenii legii au găsit și ridicat documente și acte contabile aparținând celor trei societăți comerciale și au pus în executare trei mandate de aducere emise pe numele inculpaților. În plus, au fost ridicate pentru instituirea măsurilor asiguratorii patru autoturisme aparținând inculpaților, în vederea recuperării prejudiciului. La finalul audierilor, procurorii au emis ordonanțe de reținere pentru doi dintre inculpații cercetați în cauză, respectiv M.P. (28 de ani), din comuna Coşoveni, şi M.D.D. (35 ani), din municipiul Băileşti, care au fost introduși în arestul IPJ Dolj.