Lecturi ale bibliotecarilor craioveni în centre sociale pentru copii

0
386

De la începutul acestei luni, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” derulează un amplu proiect cultural în centrele sociale pentru copii ale Arhiepiscopiei Craiovei, prilejuit de marcarea, pe 16 februarie, a Zilei Internaţionale a Cititului Împreună.

lectura (2)În acest sens, bibliotecarul Carmen Tică a început încă din luna ianuarie să îi viziteze pe copii, pentru a le citi poveşti. «De aceste întâlniri s-au bucurat până în prezent Centrul social multifuncţional „Best Life” pentru copiii dezavantajaţi social şi Centrul social pentru copii „Aripi de Lumină”, unde copiii ascultă în fiecare joi şi vineri capitole de lectură din povestea „Regele Macius Întâiul”, de Ianusz Korczak», au precizat reprezentanţii instituţiei.

„Tocmai pentru a încuraja copiii să citească, trebuie să le dăm propriul nostru exemplu. Doar citindu-le noi întâi le trezim curiozitatea să citească. Pornind de la acest demers, am hotărât să le citesc copiilor din centrele sociale, care nu întotdeauna au parte de lectură din partea părinţilor, cărţi mai lungi, în serial. Adică întâlnirile să fie săptămânale şi nu neapărat numai în Ziua Lecturii, 16 februarie, tocmai pentru a le trezi dorinţa de a citi ei singuri. Încerc astfel să îi fac să înţeleagă că lectura oferă mult mai multe beneficii decât un film, un videoclip sau telefonul mobil, le dezvoltă imaginaţia, vocabularul şi am constatat că cei mici au fost avizi să asculte ce le-am citit şi mi-au spus că mă aşteaptă cu nerăbdare data viitoare”, a declarat Carmen Tică.

lectura (3)Specialiştii Centrului „Best Life” apreciază în mod deosebit iniţiativa, convinşi de importanţa pe care astfel de acţiuni le au pentru cei mici. „Copiii au fost foarte bucuroşi să ia parte la aceste întâlniri, sunt foarte atenţi la conţinutul poveştii, curioşi cu privire la sensul unor termeni necunoscuţi lor şi interesaţi să afle urmarea poveştii, dat fiind ca lecturarea ei se face pe capitole. Le stârneşte curiozitatea şi mai mult şi astfel sunt şi mai dornici să participe la activităţile culturale, ceea ce, în timp, cu siguranţă îi va ajuta, pentru că le va cultiva şi le va dezvolta dragostea pentru lectură”, a explicat educator Loredana Nisipaşu, din cadrul Centrului social „Best Life”.