Comuna Pleniţa a început o colaborare transfrontalieră cu Bulgaria

0
1513

Una dintre cele mai bine gospodărite localităţi doljene, Pleniţa nu pierde nici o ocazie de a atrage noi fonduri pentru dezvoltare. Mai nou, comuna este parte a unui proiect transfrontalier – oportunitate exploată destul de rar de localităţile din mediul rural – ce se va realiza împreună cu două localităţi din Bulgaria, iar o delegaţie a partenerilor de la sud de Dunăre a fost, chiar ieri, în vizită în localitatea doljeană pentru a pune la punct detaliile proiectului. Primarul Puiu Calafeteanu a subliniat, cu mândrie, că va fi amenajat pârâul Ududoi, cum îi spun localnicii, ce trece prin centrul comunei, şi că vor fi construite un teatru de vară şi o bibliotecă.

Puiu Calafeteanu

Proiectul transfrontalier se va realiza între comuna Pleniţa şi localităţile Lom şi Ciuprene din Bulgaria, iar o delegaţie formată din primarii acestor comunităţi a fost prezentă, ieri, în localitatea doljeană, fiind primită de primarul Puiu Calafeteanu. Bulgarii au vrut să vadă unde se vor derula obiectivele pe care partenerul din Dolj şi le-a propus prin acest proiect. „Oaspeţii noştri din Bulgaria au  fost plăcut surprinşi de felul în care arată comuna noastră. I-am plimbat pe traseul pârâului Ududoi, pe care vrem să-l amenajăm, apoi le-am arătat terenul unde vrem să ridicăm teatrul de vară. Este un proiect în oglindă, pentru că şi ei trebuie să realizeze cam tot acelaşi lucru în localităţile lor şi suntem încântaţi de această colaborare care a început cu multă încredere de ambele părţi”, a declarat primarul Puiu Calafeteanu.

Târgul de animale i-a impresionat pe bulgari

Pentru că vinerea a fost zi de târg, oaspeţii bulgari au fost conduşi în una dintre cele mai mari pieţe de animale din judeţ. „Ei se aşteptau ca, la noi, să fie un târg mai mic şi au fost chiar surprinşi când au văzut atâtea animale, îndeosebi porci, care se vând mai ieftin la noi, cu 5-6 lei pe kilogram, dar şi oi, cai şi multe cereale”, a dezvăluit primarul. Bulgarii au servit şi din micii de Pleniţa, apreciind gustul extraordinar care este dat de o reţetă moştenită, secretul fiind amestecul de carne de oaie şi vită. De altfel, în Pleniţa sunt recunoscute trei familii care prepară mititeii cei mai gustoşi din judeţ, familia Dascălu, Sânguran şi Gâdea. Ei folosesc carne proaspătă, sacrificând animalele pe care le au în gospodărie, însă reţeta de preparare, pas cu pas, nu o dezvăluie nimănui. Mititeii lor sunt pe grătar în fiecare zi de vineri şi sâmbătă, când se organizează târg şi piaţă la Pleniţa.

Lucrările la Căminul Cultural vor lua startul în martie

O altă investiţie mare de care va beneficia comuna Pleniţa este reamenajarea Căminului Cultural. Lucrarea costă 2,5 milioane de lei şi se va executa cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. „A avut loc prima licitaţie în luna noiembrie, care a fost reluată în februarie. Până la sfârşitul lunii martie, constructorii se vor apuca de treabă. Noi am predat clădirea către CNI, după ce am mutat CEC-ul şi Poşta în alte spaţii”, a menţionat primarul Puiu Calafeteanu. În cadrul acestui proiect, se va corecta panta clădirii – care se găseşte în centrul comunei – apoi se vor face lucrări de amploare care vor viza schimbarea acoperişului, consolidare, finisarea interioarelor şi exteriorului. Clădirea va fi dotată cu vestiare, o centrală termică şi aparatură media. „Sala va avea 380 de locuri, iar scaunele vor putea fi detaşate astfel încât, în interior, să poată fi organizate şi evenimente speciale pentru locuitorii comunei, aşa cum sunt nunţile. Aşteptăm şi noi cu nerăbdare să fie finalizată această lucrare”, a mărturisit primarul.

Anul acesta se încheie şi canalizarea

Comuna Pleniţa mai are un pas şi finalizează lucrările la canalizarea întregii localităţi. Sistemul de canalizare, potrivit primarului, s-a realizat prin intermediul Măsurii 322, şi este gata în proporţie de 60%. „Pentru restul de 40%, lucrarea de canalizare a început în luna octombrie 2015 şi sperăm să terminăm şi această porţiune până în luna octombrie a acestui an”, a precizat Puiu Calafeteanu. Când se va încheia şi acest şantier, comuna Pleniţa va avea canalizare în totalitate. Cât priveşte alimentarea cu apă, ea este asigurată în proporţie de 100% atât în satul de centru, cât şi în Castrele Traiane. Primarul Puiu Calafeteanu şi-a propus ca anul viitor să vină şi cu un proiect de asfaltare a zonelor pe unde s-au realizat lucrările de canalizare. „În acest moment, vom putea spune că totul este gata. Vom avea peste tot apă curentă şi canalizare, iar străzile vor fi asfaltate”.

Un laborator de analize medicale va fi deschis în comună

În fostul spital de la Pleniţa au fost amenajate, ca la carte, mai multe cabinete medicale, iar din luna martie, tot aici, va funcţiona şi un laborator de analize medicale. „Acest laborator de analize îi va ajuta foarte mult pe oamenii din comună, dar şi pe cei din localităţile vecine. Aceştia nu vor mai fi nevoişi să bată drumul până la Craiova. Va fi dotat cu toată aparatura necesară astfel încât să se poată recolta probe în fiecare zi, iar a doua zi să primească rezultatele. Foarte curând se va instala aici şi un medic stomatolog care a închiriat un spaţiu în această incintă”, a precizat primarul comunei Pleniţa. Autorităţile locale au în plan să extindă aria de specialităţi medicale, fiind în discuţii cu un medic ginecolog de la Calafat care ar urma să vină de câteva ori pe săptămână pentru a oferi consultaţii, dar şi cu un specialist cardiolog care să îi trateze pe pacienţii care au astfel de probleme medicale. În fostul spital, funcţionează în acest moment patru cabinete medicale.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU