PNL vrea judecător de carieră la CCR

0
403

Senatorul PNL Mihai Voicu şi co-preşedintele organizaţiei judeţene de femei a PNL Dolj, profesoara Mihaela Jianu, au susţinut, ieri, o conferinţă de presă, având ca subiecte pe ordinea de zi deja celebră OUG nr. 55/2014, noua nominalizare la CCR, posturile vacante din administraţie şi, nu în ultimul rând, concursul pentru postul de inspector şcolar judeţean.

Co-preşedintele PNL Dolj, senatorul Mihai Voicu a preciza, ieri, că OUG nr. 55/2014, ordonanţa care trebuia să legifereze pentru o perioadă de timp suspendarea unei legi şi să permită traseismul politic, a fost declarată neconstituţională de către CCR. Numai că PSD a spus că o decizie a CCR nu poate fi aplicată retroactiv. „Obligaţia care decurge din acest verdict şi care revine Parlamentului este aceea că în termen 45 de zile Parlamentul să emită o lege de respingere a acestei Ordonanţe în care să prevadă şi măsura de înlăturare a efectelor juridice a unor acte normative declarate neconstituţional. Această procedură a fost demarată în Camera Deputaţilor acum câteva zile şi, desigur, PNL a susţinut că singurul efect posibil al declarării legii ca neconstituţională este pierderea mandatelor cel puţin de către consilierii locali şi judeţeni, care au trecut de la un partid la altul, pentru că inexistenţa ordonanţei  presupune  rămânerea în vigoare a vechii legi care prevedea fără dubiu o astfel de măsură”, a spus Voicu.

Un parlamentar PSD a făcut un amendament care prevede doar mustrare uşoară a Guvernului. Adică să nu mai facă de acum înainte aşa ceva. „Acest amendament a fost votat de majoritatea PSD din Comisie şi va intra în plen. Este efectiv ruşinos, în primul rând, cum să reglementezi printr-o lege o obligaţie de a nu face ceva neconstituţinal. Dar şi pe fond aceasta este o comedie pe care o practică cei din Camera Deputaţilor, acum, pentru că Senatul este cameră decizională. Toate aceste lucruri arată că sunt extrem de puţini interesaţi de decizia CCR, dar mai ales de intrarea în legalitate”, a spus Mihai Voicu.

Se solicită ocuparea posturilor vacante

Mihai Voicu susţine, pe de altă parte, că drepturile fundamentale ale câtorva mii de cetăţeni din judeţul Dolj sunt încălcate de Guvernul Ponta. Acesta se referă la cetăţenii oraşului Bechet, dar şi ai localităţilor Braloştiţa, Bârca, Argetoaia, Afumaţi, cetăţeni care ar avea dreptul, conform legii, să se prezinte la alegerile locale parţiale şi să-şi aleagă reprezentanţii în administraţia locală, în marea majoritate fiind vorba de posturi vacante de primari, iar la Braloştiţa e vorba chiar de un întreg consiliu local, care este dizolvat şi care nu funcţionează în acest moment şi pentru care guvernul ar avea obligaţia legală să organizeze alegeri locale parţiale, în maximum 6 luni de la vacantarea acestor posturi.

„În marea majoritate a acestor localităţi termenul a expirat de mult. PNL a depus acţiuni în instanţă pentru obligarea Guvernului de a respecta legea, în judeţul Dolj sunt doar câteva localităţi, dar în Vâlcea, de exemplu, este vacant şi postul de preşedinte de Consiliu Judeţean, dar şi de primar de municipiu de judeţ. Nici în acest caz, Guvernul nu doreşte să respecte dreptul fundamental, acela ca cetăţenii să-şi aleagă singuri reprezentanţii. Hotărârile de Guvern nu au fost aprobate, nici nu există niciun fel de intenţie de a se respecta legea, de aceea noi credem că acţiunea în instanţă într-un timp cât mai scurt va obliga Guvernul să acorde acest drept cetăţenilor. La alegerile prezidenţiale, acest drept a fost încălcat flagrant  de Guvern, asta nu e decât o continuare, a acestei politici, pe sistemul că să aibă dreptul la vot cât mai puţini  şi aceia să voteze cu PSD-ul”, a subliniat senatorul doljean.

Monalisa Neagoe, propunerea liberalilor

PNL nu mai vrea reprezentant al partidelor politice la CCR, ci vrea judecător de carieră. Senatorul Voicu spune că ceea ce s-a întâmplat cu Toni Grebă a dat de gândit clasei politice şi ar vrea ca această instituţie să fie cât mai rapid depolitizată, fiind extrem de importantă. „Neplăcutul caz de la CCR, cu urmărirea penală a judecătorului Toni Greblă, ne-a arătat că sunt unele instituţii, multe chiar, pentru care partidele politice ar trebui să facă un efort de a accepta necesitatea depolitizării acestor instituţii. Curtea Constituţională a României este, fără îndoială, una dintre acestea, dacă nu prima. Am luat recent act de faptul că PSD propune un reprezentant la Curte care provine tot din zona de angajare politică, o doamnă secretar de stat la Ministerul Justiţiei, motiv pentru care, în cursul zilei de iei, PNL, prin intermediul grupului de la Senat, dar şi prin vocea copreşedinţilor, a decis să facă o propunere, un magistrat de carieră, Monalisa Neagoe, judecător de carieră, niciodată membru al vreunui partid politic, actualmente membru al CSM, şi considerăm că această nominalizare pe care Senatul trebuie să o facă să depăşească barierele de interes de partid”, a conchis co-preşedintele PNL Dolj.

Mihaela Jianu contestă modalitatea în care se susţin concursurile pentru ocuparea postului de inspector  general şcolar, dar şi pentru posturile de directori. Co-preşedinta Organizaţiei Judeţene de Femei a PNL Dolj spune că metodologia este greşită, iar corectitudinea concursurilor pusă sub semnul întrebării.