Primăria Craiova a scos două străzi de la parcarea prin SMS

0
714

Primăria Craiova nu renunţă la ideea instituirii parcării cu plată în zona centrală. Deşi a fost criticată modalitatea de taxare, care se va face prin intermediul unui SMS trimis de pe telefonul mobil, autorităţile susţin că este, deocamdată, cea mai ieftină soluţie. Ca efect al observaţiilor făcute de craioveni, autorităţile locale au scos, totuşi, din listă, două străzi centrale, urmând ca pe acestea să nu se mai instituie parcarea cu plată. Pe viitor, se vor achiziţiona parcometre, iar procedura va fi extinsă în tot oraşul, inclusiv în cartiere.

parcare (1)Pentru prima dată, după mai mulţi ani, cetăţenii au putut influenţa, prin sesizările şi comentariile lor, luarea unei decizii la nivelul municipalităţii. Autorităţile locale au comunicat, ieri, la finalul dezbaterii publice, că s-a ţinut cont de observaţiile făcute pe site-ul Primăriei, dar şi în timpul discuţiilor, şi s-a luat decizia de a se restrânge aria de aplicare a parcării cu plată prin SMS.

„În cursul lunii, au venit, pe site-ul Primăriei, observaţiile dumneavoastră şi am sesizat că aria de aplicare a acestei parcări este destul de mare. Cu toate că ceea ce am făcut acolo a fost conform studiului de trafic, elaborat de zona metropolitană şi aprobat de CL, studiu care prevede, într-adevăr, acest inel în jurul Centrului Istoric pentru decongestionarea circulaţiei şi a parcărilor maşinilor. Dar, ţinând cont de observaţiile pe care le-am primit şi de ceea ce spuneţi dumneavoastră în acest moment, ne-am propus să restrângem aria”, a spus Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei.

Străzile „Theodor Aman” şi „Kogălniceanu”, scoase din listă

parcareNoua propunere a municipalităţii vizează numai şapte străzi din cele nouă, câte au fost aprobate iniţial. Potrivit autorităţilor, din listă vor fi excluse două străzi – „Theodor Aman” şi „Mihail Kogălniceanu” –, pe care se va putea parca, în continuare, tot fără nici o plată.

„Am păstrat parcarea cu plată prin SMS pe străzile „A. I. Cuza”, tronsonul „Nicolăescu-Plopşor” până la intersecţia cu strada „Olteţ”, strada „Romul” până la intersecţia cu strada „Teatrului”, în spatele Primăriei, deoarece sunt zone care nu îi afectează pe riverani”, a mai spus Mihail Genoiu.

Răspunzând unei întrebări adresate de un locatar din blocul Casa Albă, primarul interimar al Craiovei a precizat că nici un riveran nu va fi pus în situaţia de a plăti, pe ore, pentru a-şi parca maşina la domiciliu, celor din centrul Craiovei urmând să le fie eliberate ecusoane de către Primăria Craiova care le va da dreptul la scutirea de la această taxă suplimentară.

Ciri Mayer, care locuieşte şi el în blocul Casa Albă, a făcut un calcul, arătându-le autorităţilor că, dacă nu ar beneficia de scutire, un craiovean cu domiciliul pe una din străzile respective ar trebui să plătească o sumă de 1.440 de lei pe lună.

Ce face o persoană fără telefon

dezbaterePrezent în sală, consilierul PSD Bianca Predescu a fost singurul dintre aleşii locali care au solicitat explicaţii autorităţilor pe marginea proiectelor supuse dezbaterii. O întrebare pe care a adresat-o reprezentanţilor municipalităţii a fost ce se întâmplă dacă, în parcarea cu plata prin SMS, ajunge şi o persoană în vârstă care nu are telefon.

Autorităţile au recunoscut că, în această situaţie, nu există decât o singură variantă: să folosească parcarea subterană. „Chiar dacă vom avea această remuşcare faţă de cel care are maşina şi nu are telefon, va face un efort şi se va duce în parcarea subterană”, a spus Mihail Genoiu.

Pasul doi: taxarea cu parcometre

Pe de altă parte, autorităţile spun că măsura de parcare cu plata prin SMS va fi menţinută doar pentru o perioadă, fiind doar primul pas, apoi vor fi cumpărate parcometre cu care vor fi dotate, pe rând, toate parcările din oraş.

„Vom trage o concluzie şi, în urma acestei concluzii, vom putea merge mai departe să investim în acele parcomate. Și noi le-am văzut, funcţionează şi în Sibiu, şi în toate oraşele din România. Eu zic că este primul pas. Imediat vom trece şi noi la achiziţionarea unor astfel de parcometre. Cel mai ieftin e vreo 6.000 de euro şi pot să meargă până la câteva zeci de mii de euro la cele cum sunt în parcarea subterană, sofisticate care dau şi restul. Le-am studiat, le cunoaştem. Dar acestea sunt pasul doi”, a mai spus primarul interimar, Mihail Genoiu, răspunzând, în felul acesta, unui cetăţean care a cerut ca autorităţile să cumpere mai bine nişte parcometre, cu care taxarea s-ar face într-un mod mai civilizat.

Sistemul parcărilor cu plată va ajunge şi în cartiere

primaria craiova (1)Dacă modalitatea de parcare cu ajutorul automatelor va funcţiona şi craiovenii se vor obişnui cu acest sistem, autorităţile au spus că vor fi dispuse să îl extindă în tot oraşul, inclusiv în cartiere, la blocuri.

„Vom merge pe ideea cu SMS, care este cea mai ieftină şi mai lipsită de investiţii. În faza imediat următoare, vom trece la achiziţia de automate. Ceea ce este cel mai important, dacă ea funcţionează, o vom extinde peste tot pe acolo unde este cerinţă. Inclusiv în cartiere, în Calea Bucureşti, pe bulevardele aglomerate, între blocuri şi în spatele blocurilor, unde vom stabili, la vremea respectivă, o procedură şi un regulament”, a precizat Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei subliniind şi că „marea majoritate a observaţiilor şi amendamentelor trimise de cetăţeni vin din dorinţa de a avea un loc de parcare plătit”.