Debitul Dunării, la jumătate faţă de media multianuală a lunii ianuarie

0
413

dunarea inghetataDebitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere, ieri, având valoarea de 2.250 m3/s, sub media multianuală a lunii ianuarie (4.950 m3/s). În aval de Porţile de Fier nivelurile (influenţate de formaţiunile de gheaţă) au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Zimnicea, Brăila – Tulcea, la Feteşti şi Cernavodă şi în creştere pe sectoarele Giurgiu – Călăraşi şi Hârşova – Vadu Oii.

Formaţiunile de gheaţă au fost în extindere şi intensificare şi sunt prezente pe sectoarele Gruia – Călăraşi, la Galaţi şi Tulcea (gheaţă la mal, curgeri de sloiuri care acoperă 20-95% din suprafaţa apei), pe sectorul Cernavodă – Brăila (pod de gheaţă) şi în Delta Dunării (unde predomină blocajele de gheţuri).

Prognoza debitelor şi nivelurilor

Până la data de 19 ianuarie a.c., ora 7.00, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staţionar la valori de 2.250-2.200 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (4.950 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând primele zile ale intervalului 12-19 ianuarie, când vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Bechet şi partea a doua a intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Corabia – Călăraşi. Formaţiunile de gheaţă se vor menţine fără modificări importante în primele zile ale intervalului, apoi vor fi în restrângere şi diminuare uşoară, putând produce variaţii de niveluri pe tot sectorul din aval de Porţile de Fier.

În privinţa râurilor, debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişuri, afluenţii Mureşului inferior, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, unde vor fi în uşoară creştere datorită efectului combinat al evoluţiei şi deplasării formaţiunilor de gheaţă, cedării apei din stratul de zăpadă, precipitaţiilor lichide prognozate şi propagării.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe majoritatea râurilor din ţară se vor menţine fără modificări importante, exceptând râurile din vestul şi sud-vestul ţării unde vor fi în diminuare şi uşoară restrângere.

Pe unele sectoare de râu, datorită evoluţiei şi deplasării formaţiunilor de gheaţă, se pot produce variaţii artificiale de niveluri şi debite.