Şi-a ucis soţia cu arma de vânătoare apoi a încercat să se omoare

0
173

O tragedie de proporţii, care a îngrozit întreaga comunitate, s-a petrecut dumincă seara în satul doljean Zănoaga, comuna Leu. O femeie de 42 de ani a fost ucisă de soţul său, care a împuşcat-o cu arma de vânătoare. Trei focuri a tras către ea, unul în tavanul casei, iar când a realizat ce a făcut, a reîncărcat arma pe care o deţinea legal, şi-a pus ţeava sub bărbie şi a mai tras un foc, încercând să-şi pună capăt zilelor. Ironia sorţii este că bărbatul, în vârstă de 52 de ani, deşi rănit grav, trăieşte, fiind acum internat sub pază la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Dacă va scăpa, va fi acuzat de omor calificat cu premeditare, faptă pentru care riscă o pedeapsă ce poate merge până la detenţiunea pe viaţă.

În urma anchetei demarate, poliţiştii de Investigaţii Criminale şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au încercat să refacă firul evenimentelor care au dus la producerea acestei tragedii. Astfel, s-a stabilit că Ştefania şi Constantin Cristofir, de 42, respectiv 52 de ani, s-au căsătorit în urmă cu aproximativ zece ani, locuind împreună în comuna doljeană Cârcea, acasă la bărbat. Nici unul dintre ei nu se afla la prima relaţie şi ambii aveau copii majori. Din nefericire, pentru femeie această căsătorie nu a fost de bun augur, în ultimii ani trăind o adevărată dramă. Se pare că bărbatul a devenit din ce în ce mai violent, consuma şi băuturi alcoolice, şi îşi vărsa des nervii pe femeie, agresând-o, astfel că relaţia lor s-a deteriorat în timp. De mai multe ori Ştefania a plecat de la domiciliu comun, acasă la mama şi la fratele ei, în satul Zănoaga, comuna Leu, însă se împăcau şi revenea acasă la soţ. O singură plângere scrisă a depus la Postul de Poliţie din Cârcea după o bătaie primită, dar  ulterior şi-a retras-o după cum au anunţat reprezentanţii IPJ Dolj.

Însă în decembrie, înaintea sărbătorilor de iarnă, n-a mai putut. A plecat din nou din Cârcea şi s-a mutat acasă, în Zănoaga. Din câte au declarat mama şi fratele ei, se hotărâse să intenteze divorţul, şi voia să ajungă luni la Craiova, pentru a-şi găsi un avocat. Din păcate, n-a mai reuşit, viaţa fiindu-i curmată violent de cel căruia i-a fost alături în ultimii zece ani…

Împuşcată în faţa mamei

Totul s-a petrecut duminică seara, aproape de ora 19.00. Constantin Cristofir, supărat că a fost părăsit, şi-a luat arma de acasă şi a plecat, spunând că se duce să o omoare pe Ştefania. Fiul său, care l-a auzit, a declarat că a încercat să-l oprească, apoi l-a sunat de mai multe ori, însă tatăl său nu i-a mai răspuns la telefon. A ajuns în satul Zănoaga, la locuinţa femei, a rupt gardul din lemn al gospodăriei şi a intrat în casă. Erau doar Ştefania şi mama ei, fratele fiind plecat la vecini. Avea arma încărcată aşa că a tras un foc în aer, alicele lovind tavanul, apoi alte trei focuri asupra soţiei care a căzut secerată. A încărcat arma, şi-a pus ţeava sub bărbie şi a mai apăsat o dată pe trăgaci, încercând să-şi pună capăt zilelor. A căzut şi el la pământ, cu o parte din faţă spulberată. Mama Ştefaniei, după ce şi-a revenit din şoc, a ieşit afară ţipând după ajutor. Fiul ei (fratele Ştefaniei) a auzit-o, a venit acasă repede şi a văzut trupurile celor doi la pământ, aşa că a sunat pe 112, apelul fiind înregistrat la 18.46. Imediat zona s-a umplut de poliţişti, procurori, la faţa locului ajungând şi o ambulanţă. Dacă în privinţa femeii s-a constatat decesul, medicii au observat că agresorul trăia, aşa că l-au bandajat, l-au urcat în ambulanţă şi l-au adus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Nr. 1 Craiova. Echipa complexă de cercetare coordonată de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a început cercetarea la faţa locului, au fost ridicate cele cinci tuburi goale de cartuş, dar şi arma, iar cadavrul femeii a fost dus la morgă pentru efectuarea necropsiei. În urma Ştefaniei a rămas fiica ei, majoră. Agresorul a primit îngrijiri la spital, unde a rămas internat, fiind păzit în permanenţă de poliţişti. Dacă va scăpa cu viaţă, el riscă o pedeapsă ce poate merge până la detenţiunea pe viaţă, întrucât este acuzat de omor calificat cu premeditare.

„A fost înregistrat un dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, în care s-a început urmărirea penală şi se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de omor calificat cu premeditare. Urmează să se efectueze necropsia cadavrului, au fost audiaţi martori, iar în funcţie de evoluţia stării de sănătate a autorului vor fi dispuse măsuri în consecinţă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei doljene, Constantin Cristofir era deţinător autorizat al unei arme de vânătoate marca I.J. 43, de calibrul 12 mm, încă din anul 2008. „În anul 2013, conform legislaţiei în vigoare, după ce a trecut testarea psihologică, i s-a prelungit dreptul de port-armă. Mai mult, anul trecut poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase l-au verificat de două ori, de fiecare dată constatându-se că îndeplinea toate condiţiile de păstrare şi siguranţă prevăzute de legislaţia în vigoare”, a precizat subcomisar Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.