Medicii de familie pun la zid noua lege a Sănătăţii

0
338

Proiectul pentru noua lege a Sănătăţii, aflat în dezbatere publică, este pe zi ce trece mai controversat. Tot mai multe categorii de medici şi specialişti în domeniu critică prevederile care ar urma să guverneze sistemul sanitar pentru următorii ani. Medicii de familie din judeţul Dolj consideră că noul act normativ nu va aduce nimic bun nici pentru bolnavi, nici pentru doctori dacă va fi adoptat în forma actuală.

Ceea ce se reclamă, în primul rând, este lipsa de acurateţe a prevederilor existente în proiectul pentru noua lege a Sănătăţii. Acesta nu este nici pe departe unul care să clarifice, ci mai degrabă oferă loc de interpretări, iar în unele cazuri îi pune pe medici în încurcătură. Doctorii susţin că noul act normativ nu va aduce prea multe schimbări benefice ci mai degrabă va genera haos în sistem dacă va fi adoptat. „Sunt lucruri care se bat cap în cap. De exemplu, pe de-o parte medicii de familie au rolul de a coordona echipa interdisciplinară din care fac parte alături de asistenţi comunitari şi asistenţi sociali. Pe de altă parte se spune că echipa este coordonată de consiliile locale şi de Direcţia de Sănătate Publică”, a declarat dr. Mirela Profir, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, filiala Dolj.

Mai mult decât atât, anumite categorii de doctori şi-ar putea pierde dreptul la practică, dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma actuală. În opinia medicilor de familie, noua lege chiar ar încălca mai multe directive europene. „În felul acesta automat, dacă ar trece acest proiect, multe categorii de medici pot să iasă din sistem deşi în Europa au drept de practică în medicina de familie. Să dai definiţia medic de familie egal medicul specialist în medicina de familie înseamnă că sunt excluşi din start nu ştiu câţi medici pediatri care tratează poate milioane de copii, medicii generalişti, medicii care sunt în rezidenţiat cu timp parţial în specialitatea medicină de familie”, a explicat dr. Profir.

„Considerăm noua lege un dezastru”

O altă nemulţumire generată de textul noii legi a Sănătăţii este legată de faptul că nu a existat o consultare în prealabil în redactarea acestui proiect. Nu au fost consultaţi specialiştii din sistem, iar acest lucru nu poate fi nicidecum văzut cu ochi buni de cei care lucrează în cabinete. De altfel, săptămâna viitoare medicii de familie din toată ţara vor organiza o serie de consultări urmând să îşi expună punctual toate amendamentele. „O lege cadru, care în mod normal este cea mai importantă şi reglementează sistemul sanitar trebuie să fie concisă şi explicită. Să spui că vor fi reglementate lucrurile prin legislaţia secundară mi se pare o prostie. Noi considerăm noua lege un dezastru, cel puţin pe parte de medicină primară. Am discutat însă şi cu specialişti din alte domenii care au aceeaşi părere”, a mai precizat reprezentantul medicilor de familie din judeţul Dolj.

Mirela Profir

Consultările cu medicii şi farmaciştii continuă

Între timp, iniţiatorii proiectului legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar s-au întâlnit şi ieri, cu reprezentanţi ai medicilor, farmaciştilor şi cei ai medicilor dentişti pentru a dezbate principiile noii legi. Abia acum secretarii de stat din Ministerul Sănătăţii, dar şi directorul Şcolii Naţionale de Management şi Sănătate Publică au prezentat profesioniştilor din sistem modificările esenţiale pe care proiectul de act normativ le va aduce Sănătăţii.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Colegiului Medicilor în frunte cu preşedintele  prof. dr. Vasile Astărăstoaie, prof. dr. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România şi prof. dr. Ecaterina Ionescu, preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti. În timpul întâlnirii, reprezentanţii colegiilor profesionale şi-au expus observaţiile cu privire la noua formă a legii şi vor prezenta la minister şi propunerile în acest sens. În cele din urmă s-a convenit ca specialiştii din minister şi cei din sistem să se reîntâlnească pentru discuţii tehnice pe fiecare titlu din lege, în urma unui calendar stabilit de comun acord.