700.000 de doze de vaccin antigripal, în neregulă

0
156

Numărul dozelor de vaccin antigripal care au fost descoperite cu o concentraţie mai mică decât cea normală a tulpinei B s-a dublat în ultimele zile. Dacă la începutul săptămânii, specialiştii din Ministerul Sănătăţii au constatat că 350.000 de fiole erau în neregulă numărul lor a ajuns acum la 700.000.

În toamna anului trecut, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au achiziţionat de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti un milion de doze de vaccin antigripal pentru campania de imunizare 2011-2012. Nu mai puţin de 10 milioane de lei au fost achitaţi pentru respectiva cantitate de vaccinuri. În continuare, însă, reprezentanţii Institutului Cantacuzino vor face analize pentru întreg lotul de vaccinuri, astfel încât până la sfârşitul săptămânii să se cunoască situaţia exactă. Până atunci campania de vaccinare gratuită rămâne blocată. De altfel, încă de la începutul acestei săptămâni s-a convenit ca imunizarea să fie stopată cel puţin între şapte şi zece zile.

Problema constatată la dozele de vaccin antigripal nu este însă una de natură să cauzeze efecte adverse pentru cei imunizaţi. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care au ţinut să precizeze deja că niciunul din cei peste 500.000 de români vaccinaţi împotriva gripei în acest sezon nu a prezentat probleme cauzate de imunizare. Singurul risc ar fi acela ca vaccinul să nu mai ofere protecţie totală împotriva gripei, având în vedere că acesta are o concentraţie mai mică decât ar trebui pe una din tulpini.

Până săptămâna aceasta Direcţia de Sănătate Publică primise de la Ministerul Sănătăţii 32.396 de doze, aproape 12.000 dintre ele fiind utilizate. Cu toate acestea, în cabinetele medicilor de familie încă se mai găsesc aproape 19.000 de fiole de vaccin.

Până în acest moment, în întreaga ţară peste 595.000 de români cu risc ridicat de îmbolnăvire au fost vaccinaţi gratuit în cadrul campaniei de imunizare iniţiată de Ministerul Sănătăţii.