Șantierele celor 14 străzi au intrat în conservare

0
1030

Șantierele pe care municipalitatea craioveană a apucat să deschidă pe primele 14 străzi, considerate prioritare din lista de 87, vor intra în conservare. Autoritățile locale au cerut constructorilor, de săptămâna trecută, să se organizeze în așa fel încât să le permită trecătorilor să se deplaseze prin zonele respective. Lucrările vor fi reluate când timpul va permite turnarea asfaltului, adică în primăvara anului viitor.

De îndată ce licitațiile pe noul acord-cadru de reabilitare a străzilor din Bănie au fost atribuite firmelor de construcții, municipalitatea s-a grăbit să și deschidă lucrările de reparații, existând speranța că vremea va permite, totuși, să se lucreze cât mai mult posibil. La momentul respectiv, reprezentanții primăriei spuneau că oricât de puțin s-ar executa din asfaltările programate tot este un lucru bun. Din primăvară, când se vor redeschide șantierele, nu se va mai porni de la zero, ci de la un mic avans și, în felul acesta, execuțiile se vor finaliza și ele mai repede.

Strada Ogorului, singura finalizată

Dintre cele 14 străzi care au intrat în lucru doar una singură a apucat să fie finalizată. Potrivit primarului Mihail Genoiu, este vorba de strada „Ogorului” din cartierul Brestei (leagă străzile „Brestei” și „Fulger”) care a fost asfaltată integral, în această toamnă. O alta este strada Rășinari, care a fost asfaltată doar pe trei sferturi. „A mai rămas o porțiune unde este piatra compactată, pregătită pentru asfaltare, dar vremea nu mai permite nici măcar așezarea primului strat, deoarece temperaturile sunt deja foarte scăzute”, declara, la mijlocul săptămânii trecute, când s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute.

Lucrările vor fi reluate în primăvară

Restul care a mai rămas de reabilitat din strada Rășinari, alături de arterele Trifoiului,Vrancei, Mecinului, Porumbului, Corcova și Fermierului vor intra în conservare în stadiul în care se află, a anunțat primarul Craiovei. „Am solicitat constructorului să facă lucrările care să permită accesul cetățenilor în perioada iernii. Adică să se execute acele lucrări care să le permită cetățenilor să circule, după care se va da ordinul de sistare până când vremea va permite să le reluăm, cel mai probabil la primăvara viitoare”, a mai spus edilul Mihail Genoiu.

Canalul de pe „Carpenului” va fi casetat

În ceea ce privește strada Carpenului, reprezentantul Primăriei Craiova a menționat că a fost depusă documentația de proiectare pentru casetarea canalului colector ce traversează zona respectivă. ”Documentația a trecut prin comisia tehnico-economică a primăriei și va fi supus aprobării Consiliului Local Municipal (CLM) pentru că este o investiție destul de mare și trebuie să treacă și prin acest filtru. Este un proiect foarte mare și frumos, oricum”, a mai spus Genoiu. În urma proiectării, se vor cunoaște detaliile legate de execuție, pe care trebuie să le respecte constructorul, dar și devizul de lucrări. Dat find vorba că este nevoie și de rezolvarea unei mai veche probleme, cea legată de canalizare, este de așteptat să fie o sumă mai mare.

Un acord-cadru de 16 milioane de euro

Acordul-cadru pentru reabilitarea străzilor din Craiova – cel de-al doilea –  a fost adjudecat, în această vară, de două firme de construcții – SC Erpia și SC Construcții Erbașu. După soluționarea constestațiilor, municipalitatea a semnat contractele de lucrări cu aceste societăți, pe trei pachete de străzi – lotul 1 (care corespunde zonei de nord a orașului), lotul 2 (zona de sud-est) și lotul 3 (zona de vest). Reamintim că noul acord-cadru pentru reabilitarea străzilor fost a adjudecat la 65 milioane de lei – 16 milioane de euro – bani care sunt alocați în totalitate de la bugetul local. Pe acest acord, municipalitatea și-a propus să modernizeze – chiar și cu rețea de canalizare, acolo unde este cazul – un număr de 87 de străzi.