Şedinţa solemnă în memoria Regelui

0
365

Şedinţa solemnă a plenului reunuit Camerei Deputaţilor şi Senatului, dedicată omagierii Regelui Mihai, a început, printre invitaţii fiind Principesa Margareta, Klaus Iohannis şi Patriarhul Daniel. Şedinţa este condusă de preşedinţii celor două camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

         Principesa Margareta a anunţat că familia regală va continua să sprijine ţara în acţiunile externe, aşa cum Regele Mihai a făcut în timpul vieţii sale. “Am pierdut, ca şi întreaga naţiune, un părinte. De aceea suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertatea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut, înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre, chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele a fost o parte din fibra statului român. Începe un nou timp pentru casa regală, cu aceleaşi valori ale tatălui meu, va continua să servească interesele fundamentale ale României. Coroana va continua să facă tot ce e posibil alături de instituţiile fundamentale pentru progresul ţării în cadrul UE şi NATO. Regele a crezut întotdeauna că e datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi”, a declarat Principesa Margareta, în şedinţa solemnă a plenului reunuit Camerei Deputaţilor şi Senatului, dedicată omagierii Regelui Mihai.

        Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, în şedinţa solemnă a Parlamentului, că Regele Mihai a fost un lider cu simţul datoriei faţă de ţară, care a avut puterea de a înţelege să renunţe la binele personal, în favoarea binelui public. ”Lider cu simţul datoriei faţă de ţară, Majestatea Sa rămâne în memoria noastră ca un depozitar al valorilor naţionale şi un apărător al intereselor autentice ale României. În numele lor şi din dragoste pentru poporul său a fost întotdeauna pregătit să îşi sacrifice confortul personal dovedind faptul că un Rege se poate ridica întotdeauna deasupra vremurilor. Aşa a putut ierta cu nobleţe toate nedreptăţile care i s-au făcut, ştiind că în definitiv acestea nu sunt decât proiecţia fricii şi a propriilor slăbiciuni ale celor care le-au săvârşit”, a spus premierul Mihai Tudose în plenul reunit al Parlamentului.

Dragnea: Discursul Regelui din Parlament, din 2011, poate fi considerat testamentul lui politic

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a susţinut, luni, la şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dedicată omagierii Regelui Mihai, că discursul pe care MS l-a susţinut în 2011, în Parlament, poate fi considerat testamentul politic al fostului suveran. „Pe 25 octombie 2011, Majestatea Sa a susţinut de la tribuna Parlamentului un discurs după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, înainte de instalarea la putere a regimului comunist. Din perspectiva de azi, acest discurs poate fi considerat testamentul politic al Regelui Mihai”, a spus Liviu Dragnea. El a citat un pasaj din discursul Regelui Mihai din 2011, susţinut în faţa celor două Camere. „Majestatea Sa a subliniat atunci rolul Parlamentului într-o democraţie, citez: <<Mersul României europene de azi are ca fundament existenţa Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către UE şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea, întru libertatea şi democraţie, a Legislativului românesc de după 1989>>”, a spus Dragnea.

Tăriceanu: Regele Mihai va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca un reper moral de neclintit

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, luni, că Regele Mihai I va rămâne în memoria românilor ca o sursă de inspiraţie, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj şi la tărie de caracter, afirmând că e mândru că în 2011 a iniţiat invitarea lui în Parlament. ”Astăzi, pentru a treia oară în istorie, Regele este din nou în Parlamentul României, alături de noi şi în mijlocul nostru. Este prezent în gândul nostru, în credinţa noastră în democraţie, în speranţele pe care ni le punem în viitorul naţiunii noastre. De această dată Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul, ci va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o sursă de inspiraţie, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj şi la tărie de caracter. Nu i-a fost dat Regelui Mihai să poarte în împrejurări oficiale Coroana de Oţel a României şi nici să stea pe tronul regal într-o ceremonie solemnă. Am însă convingerea că regele poartă acum pe frunte în împărăţia cerului cununa celor drepţi, după cum am convingerea că aici, pe pământ românesc, memoria noastră colectivă va fi de acum înainte tronul pe care Mihai I al României va rămâne pururi aşezat”, a spus Călin Popescu Tăriceanu în şedinţa solemnă a Senatului şi a Camerei Deputaţilor pentru omagierea Regelui Mihai I al României.