Măsuri în premieră la urne

0
442

Votul prin corespondenţă în diaspora, numărătoarea voturilor în secţii înregistrată audio-video, un număr mai mic de parlamentari şi alegerea pe listă – acestea au fost  doar câteva dintre premierele şi noutăţile scrutinului de duminică din România, organizat după o lege electorală din 2015.

sectia votareAlegerile de ieri au fost organizate şi s-au desfăşurat după o nouă lege electorală, adoptată în 2015, faţă de scrutinul din 2012, parlamentarii fiind aleşi acum pe listă şi nu uninominal, metodă folosită ultima dată în 2004. Noua legislaţie prevede un număr mai mic de senatori şi deputaţi, faţă de vechea legislatură. Scăderea a rezultat după ce norma de reprezentare pentru deputaţi a fost stabilită la 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori. Astfel, românii au ales, ieri, 326 deputaţi, dintre care 18 ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Viitorul Parlament va număra după alegeri 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012.

La alegerile parlamentare au fost organizate în străinătate 417 secţii de votare, cel mai mare număr de secţii organizat vreodată în diaspora, cu 111 mai multe, decât la alegerile parlamentare din anul 2012 şi cu 123 mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidenţiale din anul 2014, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al MAE Ionuţ Vâlcu. Diaspora va fi reprezentată în continuare de 4 deputaţi şi 2 senatori, o premieră constând însă în introducerea votului prin corespondenţă pentru acest tip de alegeri. Doar 8.889 de cetăţeni români au votat prin corespondenţă la scrutinul parlamentar din acest an, aceştia înscriindu-se în Registrul Electoral Român până la data de 14 septembrie 2016, cu opţiunea votului prin corespondenţă.

Tot ca o premieră, activitatea în secţiile de votare a fost înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00 când s-au închis secţiile şi până ce toţi membrii acesteia au părăsit secţia. Înregistrarea a fost făcută cu o tabletă securizată de Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS), de un operator de calculator, dintr-un punct fix. Ca o noutate în istoria alegerilor electorale din România, actualul scrutin a fost informatizat complet. Pentru organizarea în siguranţă a scrutinului au fost mobilizate 45.000 de forţe ale Ministerului Afacerilor Interne,cele mai multe pentru măsuri de ordine în secţiile de votare.