Moody’s: Sistemul bancar românesc riscă să fie grav afectat de criza din zona euro

0
132

Sistemul bancar din România riscă să fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro şi de criza de finanţare prin care trec băncile europene, care ar putea conduce la scăderea creditării, deteriorarea calităţii activelor, creşterea pierderilor şi presiuni pe capital, potrivit Moody’s. „Moody’s consideră că criza va afecta sistemul bancar din România prin 1: slăbirea cererii pentru exporturi şi încetinirea investiţiilor străine directe, 2: nivelul ridicat de creditare în valută din sistem, de peste 60% din soldul total al împrumuturilor şi, 3: o potenţială slăbire a angajamentului băncilor mamă faţă de operaţiunile din ţară. Aceste mecanisme de transmitere vor reduce, probabil, disponibilitatea finanţării, vor deteriora calitatea activelor, vor creşte pierderile şi vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, în consecinţă, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale băncilor”, se arată într-o analiză a agenţiei de evaluare financiară.

Riscul ca băncile mamă din Europa de Vest să-şi reducă operaţiunile din România este tot mai mare, situaţie care ar afecta capitalul sistemului bancar local şi ar opri creşterea creditării.

Situaţia ar fi agravată şi de dependenţa ridicată a băncilor din România de finanţarea de la grupurile mamă, în special pentru creditele în valută.

„Pe piaţa locală, băncile ar trebui să-şi realinieze modelele de afaceri, fapt care ar suprima profiturile, în contextul creşterii economice mai reduse şi competiţiei mai dure pe piaţa de credit şi în privinţa marjelor depozitelor”, consideră Moody’s.