“Rotary susţine calitatea în educaţie”

0
148

În anii 2011-2012 Rotary Club Craiova derulează programul “Rotary susţine calitatea în educaţie”, care are drept scop susţinerea elevilor cu rezultate foarte bune la învăţătură dar cu posibilităţi materiale reduse. În acest sens, Rotary Club Craiova a organizat sâmbătă seara un bal caritabil la care au fost invitaţi oameni de seamă din Craiova, care au licitat pentru mai multe tablouri pictate de elevii de la Liceul de Artă şi de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”.

Potrivit organizatorilor, acţiunea a avut drept scop principal acordarea de 20 de burse lunare, care vor finanţa cazarea şi masa în Craiova – 350 lei, pentru elevii aflaţi în clasele a XI-a şi a XII-a, proveniţi în special din mediul rural, care au medii bune dar sunt în pericol de a abandona şcoala din cauza situaţiei materiale. În urmă cu un an, Rotary Craiova a organizat un proiect pilot, pentru a testa viabilitatea acestui program. Timp de nouă luni a finanţat două eleve de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, care, din cauza veniturilor reduse erau nevoite să renunţe la studii. “Ideea balului caritabil a venit atunci când, colegul nostru de club, Mircea Năstase, care este şi directorul Colegiului Naţional “Elena Cuza”, ne-a spus că anul trecut 20 de elevi cu rezultate bune la învăţătură, au renunţat la cursuri. Ei provin din mediul rural, iar părinţii nu mai aveau bani să-i susţină pentru a merge în continuare la şcoală – cazarea la cămin şi masa, costând 350 de lei pe lună. Anul trecut am desfăşurat un proiect pilot, două eleve cu rezultate foarte bune la învăţătură, care erau la un pas de a renunţa la şcoală din cauza banilor, au primit burse lunare în valoare de 350 de lei lunar. Suntem bucuroşi să spunem că rezultatele lor la învăţătură s-au îmbunătăţit, obţinând medii cu mult peste 9. Proiectele noastre se derulează în paşi mici, mai întâi încercăm un proiect pilot, iar dac rezultatele obţinute sunt cele dorite, proiectele se dezvoltă. Aşa s-a întâmplat şi în acest caz. “Rotary susţine calitatea în educaţie” este un proiect pe mai mulţi ani”, a explicat preşedintele Clubului Rotary Craiova, Cătălin Adam.

Burse pentru elevii cu rezultate bune dar fără posibilităţi financiare

Programul “Rotary susţine calitatea în educaţie” vizează constituirea unui Fond pentru calitatea în educaţie care va fi apoi administrat de către Clubul Rotary în vederea acordării acestor burse. Se va constitui de asemenea o comisie compusă din directorii Colegiilor Naţionale Elena Cuza, Carol I, Fraţii Buzeşti care va analiza dosarele elevilor şi va decide beneficiarii burselor. “Ne-am gândit să constituim un fond pentru educaţie şi un consiliu care să-l administreze. Fondul pentru educaţie este constituit de noi, membrii Rotary şi din donaţii, sponsorizări, sau chiar din baluri caritabile. Comisia constituită din directorii liceelor de la care provin copiii pe care noi vrem să-i ajutăm – “Elena Cuza”, “Fraţii Buzeşti” şi “Carol I” va decide beneficiarii burselor. Elevii care le primesc sunt foarte săraci şi sunt la un pas de a renunţa la şcoală din cauza situaţiei materiale a părinţilor, care nu pot să le plătească masa şi cazarea. Rotary Craiova va acorda 20 de burse, cel puţin până în iulie 2012. Dacă proiectul se va dezvolta şi mai mult, iar fondul va creşte, numărul burselor pe care clubul le va acorda va fi mai mare. După ce se va încheia balul, vom face public contul şi oricine va putea dona cât doreşte pentru încurajarea educaţiei. În această seară are loc o licitaţie a unor tablouri realizate de elevii de la liceul de artă şi liceul elena cuza, iar banii vor merge către aceşti copii cu nevoi şi cu rezultate bune la învăţătură”, a mai explicat preşedintele Rotary Craiova, Cătălin Adam.

 

Despre Rotary

Rotary Internaţional este primul service-club din lume. Mai mult de 1,2 milioane de membri îşi oferă în mod voluntar timpul, experienţa şi competenţele, urmând motto-ul Rotary, “Service Above Self”.

Rotary este o organizaţie neguvernamentala, non-profit, care îşi concentrează eforturile pentru dezvoltarea societăţii pe scară largă. Membrii cluburilor Rotary desfăşoară programe de ajutor umanitar, promovează standardele înalte în toate vocaţiile şi ajuta la construirea bunăstării şi păcii în lume. Rotary Club Craiova şi-a început activitatea în 1997, implementând de-a lungul celor 14 ani de existenţă proiecte cu impact social şi cultural. Printre cele mai importante proiecte ale ultimilor ani se regăsesc Bibliobus-ul – singurul din ţară – o bibliotecă pe roţi dotată cu peste 1.000 de cărţi, calculatoare, videoproiector, sistem de sunet care duce cărţi la şcolile din sate şi participă la evenimente culturale organizate în zonele urbane, proiectul “Dinţi sănătoşi” – peste 600 de copii din mediul rural au beneficiat anul trecut de control stomatologic şi tratament gratuit, Tabăra Internaţională de Leadership din august unde au participat tinerii din România, Bulgaria şi Grecia, în vederea dezvoltării calităţilor de lideri pentru acţiuni sociale.