Colocviul  „Presa Culturală, Avanpostul Națiunii.  Mozaikul / Mozaicul – Identități și Convergențe”

0
349

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează luni și marți, 12 și 13 noiembrie 2018, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, Colocviul Presa Culturală, Avanpostul Națiunii. Mozaikul / Mozaicul – Identități și Convergențe”.

Publicul interesat este invitat la o întâlnire al cărei scop constă în evocarea primei reviste de cultură din Oltenia și a rolului pe care aceasta l-a jucat la nivel local și național. În cadrul colocviului va fi organizată și expoziția cu titlul “Mozaicul/Mozaikul – identități și convergențe” și va reuni atât ediția completă din 1938-1939, cât și exemplare din seria nouă. De asemenea, în Salonul Expozițional va rula și o prezentarea multimedia de promovare a revistei. Cele două activități sunt organizate și coordonate de bibliotecarii Biroului Colecții Speciale.

Revista „Mozaicul” este nu doar cea mai veche revistă culturală din regiunea noastră, ci este și publicația care, schimbând ceea ce e de schimbat, și-a păstrat tonusul și vioiciunea în promovarea culturii contemporane. Biblioteca se implică în organizarea acestui colocviul, încredințată fiind de relevanța unui proiect care a împlinit anul acesta 180 de ani de la apariție. Expoziția de carte pe care le-o propunem participanților și invitaților noștri este prinosul pe care, cu bucurie, îl aducem longevității și seriozității acestui vechi proiect craiovean”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

„Mozaicul”  este o revistă culturală de tradiţie, fondată la Craiova, de către pictorul Constantin Lecca în 1838, cu un program asumat proeuropean. Reluată după 160 de ani, în 1998, în serie nouă, această publicaţie lunară se aşează în continuarea opţiunii firești europene, prin asumarea unui program neopaşoptist în sensul dat acestei noţiuni de Adrian Marino, mentorul spiritual al revistei. În cele două decenii trecute, Mozaicul şi-a definit opţiunea de a identifica şi promova valorile culturale de circulaţie naţionala şi universală din Oltenia, rămânând deschisă în acelaşi timp prezentării unor evenimente culturale din spaţiul naţional sau de rezonanţă internaţională, astfel încât să se opună enclavizării culturale. În ultimii ani, datorită unor tineri redactori, doctori în studii transdiciplinare, aflaţi sub coordonarea academicianului Basarab Nicolescu, revista a căpătat o şi mai mare deschidere transdisciplinară şi vizibilitate internaţională.

 

Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”