Lansarea primei strategii spaţiale comune a UE în PE cu participarea lui Dorin Prunariu

0
399

spatiuDorin Prunariu a participat ieri la o audiere publică în Parlamentul European cu ocazia lansării primei strategii spaţiale comune de către Comisia Europeana. Acesta a răspuns invitaţiei europarlamentarului liberal Marian-Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului PPE şi membru al Comisiei pentru Transporturi.

Prunariu susţine programele europene

“Infrastructura spaţială strategică este supusa unor numeroase ameninţări: coliziuni cu deşeuri spaţiale şi alte obiecte spaţiale, impactul fenomenelor meteorologice spaţiale, bruiajul semnalului, atacurile cibernetice, potenţiale atacuri cu arme anti-satelit.

Ca răspuns la aceste ameninţări este necesara o gamă largă de instrumente. Răspunsurile disponibile sunt adesea similare pentru toate părţile interesate în domeniul spaţial comercial sau militar – percepţii comune ale ameninţărilor pot servi drept bază pentru dezvoltarea unor răspunsuri comune.

Comunitatea spaţială europeană ar putea beneficia de pe urma gândirii strategice comune, care ar putea facilita capacitatea de adaptare a sistemelor spaţiale, ar putea reduce dependenţa de actorii externi şi ar contribui la asigurarea unui mediu sigur şi durabil pentru activităţile spaţiale exterioare.În acelaşi timp, este necesar să se continue dialoguri spaţiale cu partenerii strategici internaţionali, să se utilizeze diplomaţia economică şi politica comercială. Acest lucru ar duce la deschiderea unor noi pieţe pentru companiile europene pentru a putea aduce un răspuns la provocările globale.

Orientarea spre aplicaţii practice, spre utilizarea spaţiului în domeniul apărării si protejării infrastructurilor terestre nu exclude explorarea, dezvoltarea cunoştinţelor si promovarea progresului in cunoaşterea mediului care înconjoară planeta noastră, a spaţiului interplanetar, a integrului nostru sistem solar, si in general, a universului. Cu cât ştim mai mult despre alte planete şi evoluţiile fenomenelor din spaţiul cosmic, cu atât putem cunoaştem mai bine trecutul, prezentul si viitorul planetei noastre.

Explorarea înseamnă că trebuie să cunoaştem ce se întâmpla în altă parte în spaţiul cosmic pentru a înţelege mai bine ce se întâmpla la noi

Dorin Prunariu

Exista numeroase ameninţări asupra planetei care vin din spaţiul cosmic. Una dintre ele o reprezintă radiaţiile solare incluse în fenomenul mai larg cunoscut sub numele de „vreme cosmica”, care afectează echipamentele electronice ale sateliţilor, comunicaţiile aeronavelor si uneori reţelele de energie electrica. O alta ameninţare o reprezintă posibilitatea impactului cu asteroizi a căror orbită se intersectează uneori cu cea terestră, fenomen care trebuie studiat şi trebuie găsite metode eficiente de evitare a impactului şi a consecinţelor dezastruoase provocate de acesta.”