Taxa de salubrizare, supusă dezbaterii publice

0
413

Craiovenii sunt așteptați, astăzi, să-și expună ideile vizavi de taxa de salubrizare pe care municipalitatea se pregătește să o introducă în următoarele săptămâni. Autoritățile organizează o dezbatere publică, începând cu ora 11.00, în care își propun să prezinte cine și cum va plăti această taxă, iar cei prezenți în sală pot să vină cu propuneri.

Dezbaterea publică este găzduită de Sala Mare a Primăriei Craiova și supune atenției modul cum va fi aplicată taxa de salubrizare în municipiu. De la bun început, regulamentul spune că taxa specială de salubrizare va fi suportată numai de cei care nu dețin contracte de prestări servicii cu SC Salubritate SRL. „Autoritățile administraţiei publice locale au obligaţia de a institui taxe speciale în cazul prestaţiilor de care beneficiază producătorii de deşeuri fără contract de prestare a serviciului de salubrizare şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate”, se arată în raportul întocmit de municipalitate. Taxa specială de salubrizare va fi adoptată numai în interesul persoanelor fizice și juridice, care nu au încheiat contract de prestării servicii cu operatorul serviciului de salubrizare și care beneficiază de serviciul public local de salubrizare.

Taxa va fi de 7 lei de persoană pe lună

Taxa de salubrizare va avea cuantumuri diferite, în funcție de utilizatori. Astfel, persoane fizice vor plăti 7 lei pe persoană pe lună, iar persoanele juridice din municipiul Craiova vor suporta o taxă de salubrizare de 77 lei pe metru cub de gunoi, pe lună. Persoanele fizice care exercită orice profesii, cum sunt cele medicale, de avocatură, notariale, de expertiză contabilă, de expertiză tehnică, de consultanță fiscală, de contabil autorizat, de consultant de plasament în valori imobiliare, de arhitectură, de executare judecătorească, cele autorizate să execute lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei și cartografiei sau alte profesii asemănătoare, desfășurate în mod autonom, în condițiile legii, datorează o taxă de 77 lei/mc/lună. În regulament se spune că această valoare nu este bătută în cuie, cuantumul şi regimul taxei speciale de salubrizare urmând să se ajusteze de către autorităţi.

Amenzi pentru cei care încalcă regulamentul

O altă prevedere a regulamentului de aplicare stabilește că persoanele fizice sunt obligate la plata acestei taxe în funcţie de numărul de persoane din fiecare familie, respectiv numărul locatarilor existenţi la adresa respectivă (membri de familie, rude, chiriaşi, flotanţi). Proprietarul imobilului, care nu are încheiat contract pentru colectare deșeuri menajere și nemenajere cu SC Salubritate Craiova, are obligația să depună o declarație în vederea stabilirii taxei de salubrizare, cuprinzând toate persoanele care locuiesc la acea adresă. Persoanele juridice au și ele obligația de a comunica operatului de salubritate volumul de deșeu generat pe lună, după cum am arătat mai sus acesta fiind criteriul după care sunt taxate. Nedepunerea declarației de impunere, precum și depunerea acestora peste termen, constituie contravenţie și se sancționează, potrivit regulamentului, cu amendă cuprinsă între 200 lei şi 500 lei.

Banii vor ajunge tot în conturile Salubrității

Taxa de salubrizare va fi achitată la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite, banii se vor vărsa la bugetul local, iar de aici, operatorului de salubritate. Din datele oferite de SC Salubritate Craiova, pentru luna septembrie, aproximativ 30% din locuitorii Craiovei nu au plătit nimic pentru curăţenia oraşului. Potrivit Salubrităţii, la data de 30 septembrie, 20.330 de proprietari de gospodării individuale (case) aveau încheiat contract de prestări servicii cu SC Salubritate Craiova SRL, însumând 40.836 persoane. La aceştia se adaugă 3.300 de agenţi economici şi contractele de salubrizare cu 460 de asociaţii de proprietari, ai căror reprezentanţi au declarat un număr de 150.000 de persoane. În total este vorba de 194.136 de persoane care au plătit pentru salubrizarea oraşului, diferenţa până la 269.506 de locuitori – câţi au fost declaraţi la recensământul populaţiei din 2011 – fiind de 75.370 de persoane care nu se regăsesc în contractele cu SC Salubritate Craiova.