Universitatea din Craiova premiată la Concursul Naţional imSMART

0
332

Universitatea din Craiova a participat la concursul Naţional „Informatics and Mathematics Students Moving Ahead in Research and Technology”, în perioada octombrie-noiembrie 2014, organizat de Asociaţia Studenţilor la Matematică şi Informatică şi Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti, clasându-se pe locul III, cu proiectul „Smart hotel room”.

Proiectul prezentat de către studenţii Universităţii din Craiova poate fi văzut în acţiune în data de 14-15 noiembrie a.c., în cadrul workshopului studenţesc BringITon DE LA Iaşi.

Studenţii Cristian Totolin, Marius Neghină, Sperilă Alexandru, Marian Marcu şi Alexandru Mitrică de la Facultatea de Automatică, Electronică şi Calculatoare din cadrul Universităţii din Craiova, coordonaţi de Departamentul de Calculatoare şi Tehnologia Informaţiilor, reprezentat prin Asist. Univ. Dr. Ing. Sorin Ilie, S.L. Ing. Ioan Lemeni, Prof. Univ. Dr. Ing. Costin Badica si Prof. Univ. Dr. Ing. Marius Brezovan,  au susţinut proiectul la Concursul Naţional imSMART. Acesta a fost apreciat de comisiile de specialitate în industrie pentru tehnologiile folosite de către participanţi, pentru interoperabilitate şi actualitate a temei abordate.

Sisteme de securitate care nu necesită utilizarea cheilor şi întrerupătoarelor

În cadrul concursului au participat 20 de echipe din ţară, dar numai 10 dintre ele au fost selectate pentru a prezenta planul în faţa comisiei de la Bucureşti. Participanţii au concurat pentru cele 3 premii puse în concurs, în valoare totală de 2 mii de euro, iar echipa Universităţii din Craiova s-a plasat pe locul trei. Deşi competiţia a fost una înverşunată, studenţii din Bănie au venit cu noeme originale în ceea ce priveşte sistemele de securitate în hoteluri, prezentând un sistem care nu necesită utilizarea cheilor şi întrerupătoarelor. Acest sistem, potrivit studenţilor, se instalează pe smartphone de către utilizator şi îi facilitează controlul uşii, prizelor şi luminilor de la distanţă. În plus, cu ajutorul acestei aplicaţii, utilizatorii pot afla dacă este prezent cineva în încăpere. Echipelor finaliste li s-au alocat mentori tehnici şi de imagine pentru îmbunătăţirea modului de prezentare a proiectului. Concursul „Informatics and Mathematics Students Moving Ahead in Research and Technology” a fost adresat atât studenţilor interesaţi de progresul în domeniul informaticii, cât şi firmelor de profil. Acesta a fost susţinut şi de către Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova, care a pus la dispoziţie studioul foto pentru o bună înregistrare a informaţiilor.

ELIZA BOTNARI