Medicii craioveni îşi pun speranţele în spitalele din străinătate

0
327

La Casa Studenţilor s-a deschis, ieri, un târg de job-uri pentru absolvenţii de Medicină. Deşi nu au fost decât şase firme de recrutare, numărul celor care au venit să îşi găsească un loc de muncă la un spital din străinătate a fost foarte mare. Printre sutele de aplicanţi care au trecut pragul acestui târg s-au aflat foarte mulţi rezidenţi care au mărturisit că preferă să-şi înceapă o carieră în afara ţării deoarece aici sunt prost plătiţi, iar condiţiile din spitale sunt inadecvate. Târgul de job-uri a fost vizitat şi de un număr mare de asistente medicale interesate să câştige mai mulţi bani într-un spital de stat din Italia. 

Caravana „Cariere în alb” a ajuns, ieri, şi la Craiova, iar cu câteva minute înainte de deschidere, la uşa Casei Studenţilor, se formase deja o coadă de  absolvenţi medicinişti care îşi puneau speranţele în ofertele acestui târg de job-uri în străinătate. „Târgul acestea este cel mai mare din Europa, se desfăşoară în 12 ţări de pe continent, iar în România se organizează de obicei în oraşele care sunt centre universitare de Medicină. Până acum, în Europa au vizitat târgul 11.000 de persoane. Cele mai multe oferte sunt în Anglia şi Germania, dar şi în ţările scandinave. În principiu, celor care sunt acceptaţi li se oferă mai multe facilităţi. Participă medici tineri, dar am avut şi medici cu mai multă experienţă. Aceştia vin la târg, primesc oferta şi, dacă se hotărăsc să plece, ţin legătura cu recrutatorul”, a declarat Lucian Avarvarei, reprezentantul târgului. Potrivit organizatorilor, „Cariere în alb” este o platformă destinată întâlnirii personalului medical în căutarea unui loc de muncă cu potenţial angajator în domeniul sănătăţii.

Medicii specialişti, cei mai ofertaţi

Pentru Suedia, Danemarca şi Norvegia sau Germania se caută medici psihiatri, radiologi şi specialişti în medicină internă sau pneumologi. Pentru a aplica la această ofertă, specialiştii trebuia să aibă experienţă în domeniu şi să ştie, neapărat, limba engleză sau germana. „Contează, în primul rând, ca experienţa medicilor să corespundă cu ceea ce le cere angajatorul. În al doilea rând, trebuie să ştie limba engleză sau germană. Abia apoi, dacă angajatorul se hotărăşte, încep cursul de limbă – suedeză, daneză, norvegiană –, care este gratuit, fiind plătit de firma noastră. După ce fac cursul, merg şi sunt angajaţi”, a declarat Anca Dionisie, reprezentantul companiei de recrutare „Paragona”. Tinerii care sunt selectaţi vor lucra în spitale de stat din ţările menţionate, cu contract nedeterminat, pornind de la un salariu de bază de 4.000 de euro pe lună, la care se adaugă plata gărzilor pe care le efectuează. Medicul aplicant pleacă alături de familia sa, angajatorul obligându-se să îl sprijine pentru ca şi ceilalţi membri să se integreze.

4.000 de euro, salariul într-un spital de stat din Franţa

O altă companie de recrutare oferea, ieri, locuri de muncă pentru medici în toate regiunile din Franţa. Angajatorul căuta cu precădere psihiatri, specialişti în ATI şi în gastroenterologie. În total 5 posturi pentru care au aplicat, însă, mult mai mulţi medici interesaţi să plece cât mai repede din ţară. „Sunt două modalităţi prin care recrutăm medici specialişti pentru spitalele din străinătate: ori medicii ne transmit CV-urile lor şi încercăm să îi plasăm, ori spitalele ne trimit cererile şi noi găsim candidaţii, aşa cum facem acum”, a declarat Mirela Manea, consultant la firma OCProd Consulting.

Pentru a aplica pentru un post de medic într-un spital de stat din Franţa se parcurg câţiva paşi. Cererea completată la târg este urmată de trimiterea CV-ului pe e-mail. Apoi are loc interviul telefonic cu un specialist în recrutare, urmat de un alt interviu, de data aceasta în limba franceză, cu angajatorul. Dacă este selectat, acesta îl invită în Franţa pentru a vizita spitalul, costurile cu transportul fiind suportate de firma de recrutare, iar cazarea, de spital. Şi aici salariile pornesc de la 4.000 de euro, la care se adaugă plăţi suplimentare în funcţie de volumul de muncă.

Rezidenţii, căutaţi în ţările scandinave

Rezidenţii îşi puteau depune ofertele la un singur stand, motiv pentru care aici era mare aglomeraţie. Ofertele vizau doar ţări precum Suedia, Norvegia şi Danemarca. Nu se cerea nici un fel de experienţă, doar actele care dovedeau că respectiva persoană este medic rezident. „Firma este spaniolă şi suportă un curs de limbă pentru persoanele selectate, curs care se va desfăşura la Barcelona şi Budapesta. Cursurile durează între 10 şi 20 de săptămâni. Transportul spre aceste oraşe este gratuit şi li se asigură o sumă de 700 de euro pe lună, iar dacă au în întreţinere un copil, încă 70 de euro”, a declarat reprezentantul firmei MediCarrera. Un stand la fel de aglomerat a fost şi cel care recruta şi asistente pentru Anglia, Germania şi Emiratele Arabe Unite. Aici se cerea o experienţă minimă de 2 ani şi să cunoască limba engleză la nivel mediu. În cazul în care reuşeau să obţină un post de asistent, salariul asigurat era cuprins între 14.000 şi 99.000 de lire pe an, iar pentru doctori – între 27.000 şi 100.000 de lire pe an.

Kinetoterapeut în Emirate

Cei mai mulţi dintre medicii care au trecut pragul târgului de ieri şi-au declarat încă o dată nemulţumirea faţă de salariile mici din ţară, dar şi faţă de condiţiile pe care le găsesc în spitale. Valentin Popa este unul dintre tinerii care speră să-şi găsească un loc de muncă peste hotare. „Am absolvit Kinetoterapia şi am lucrat trei ani, dintre care doi în afara ţării. Deci, pot spune că am experienţa job-ului în străinătate şi m-am convins că asta este ceea ce îmi doresc. În România, salariile sunt extrem de mici, iar aparatura nu îţi permite să aplici ceea ce înveţi în facultate”. Tânărul medic a aplicat pentru un post de kinetoterapeut în Emiratele Arabe Unite.

Târgul va continua pe data de 16 noiembrie la Iaşi, pe 22 noiembrie la Sibiu, pe 23 noiembrie la Târgu-Mureş şi se va încheia anul acesta la Cluj-Napoca, pe 24 noiembrie.

LAURA MOŢÎRLICHE  şi RADU ILICEANU