Concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, în deschiderea Festivalului „Craiova Muzicală”

0
373

Cea de-a XXXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” se va deschide mâine, 13 noiembrie, ora 19.00, la Filarmonica „Oltenia”, cu un concert simfonic ce va aduce în faţa melomanilor trei solişti de prim rang ai scenei muzicale româneşti şi internaţionale: violonistul Gabriel Croitoru cu a sa Guarneri „Catedrala” de la 1731, violoncelistul Marin Cazacu şi pianistul Mihai Ungureanu. Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” va fi condusă de dirijorul Barrie Webb, din Marea Britanie, aflat pentru prima dată în Craiova.

În program: Uvertura „Hebridele”, op. 26, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, Triplul concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 56, de Ludwig van Beethoven, şi Simfonia a VII-a în Re minor, op. 70, de Antonin Dvorak. Un bilet la concert costă 15 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari – 8 lei).

Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” este organizat de Filarmonica „Oltenia”, Consiliul Local şi Primăria municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi se va desfăşura în perioada 13 noiembrie – 17 decembrie.

 

BARRIE WEBB s-a familiarizat cu noţiunile muzicale în cadrul Universităţii din Cambridge, apoi a studiat trombonul (cu prof. Vinko Globokar) şi dirijatul de orchestră (cu prof. Constantin Bugeanu). Ca solist concertist, a realizat înregistrări pentru BBC, Radio France, RAI (Italia), RRTV (România), ABC (Australia) ş.a. Din 1988 desfăşoară o intensă activitate dirijorală, colaborând cu diferite ansambluri orchestrale din Europa, Australia, Asia şi SUA. Repertoriul promovat în ipostaza de dirijor se distinge prin marea varietate a genurilor şi stilurilor componistice, de la creaţii emblematice ale clasicismului, până la piese contemporane şi numeroase prime audiţii. În perioada 1984-1994 şi-a desfăşurat activitatea didactică la Darmstadt (Germania), în cadrul Internationale Ferienkurse für Neue Musik, iar între anii 1993-2002 – la International Summer School (Dartington/Marea Britanie). Din anul 2000 şi-a extins aria preocupărilor tematice, de formare şi educare muzicală a tinerilor, dedicându-le acestora numeroase concerte (în centre culturale din Japonia, Coreea de Nord, China şi Taiwan). În prezent, este profesor de muzică la Universitatea din Huddersfield, unde predă cursurile de dirijat, compoziţie şi trombon, coordonând, totodată, programul de concerte al orchestrei studenţilor.

GABRIEL CROITORU a absolvit cursurile Universităţii de Muzică din Bucureşti (clasa prof. Modest Iftinchi, 1983-1987). A cântat în peste 500 de concerte ca solist, în fruntea unei orchestre, pe tot cuprinsul Europei şi Asiei, incluzând colaborări de excepţie cu London Royal Philharmonic, Monte Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra ş.a. În prezent deţine postul de solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, interpretează partiturile pentru vioara I în cadrul Cvartetului de Coarde Transilvan (Cluj-Napoca), desfăşurând simultan şi o prestigioasă carieră didactică, în calitate de profesor de vioară la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

În primăvara anului 2008, Gabriel Croitoru a câştigat concursul organizat de Ministerul Culturii pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Guarnieri 1731, care i-a aparţinut lui George Enescu.

Născut în anul 1956, MARIN CAZACU a studiat la Universitatea Naţională de Muzică, cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu, apoi s-a perfecţionat la Weimar, cu prof. Mezö Lászlo, şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursuri de măiestrie. Din 1983 este solist al Filarmonicii „George Enescu” şi desfăşoară o activitate concertistică intensă, atât în România, cât şi în străinătate, sub bagheta unor mari dirijori. Începând cu anul 1992, este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene de concert din ţară şi din străinătate. În 1998, a fondat Cvartetul „Cellissimo” – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu –, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de la 8 la 12 violoncele în Formaţia „Violoncellissimo”.

În prezent solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul MIHAI UNGUREANU este absolvent al Academiei de Muzică din Capitală, unde a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981 începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare. În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, a concertat în centre culturale renumite din Europa, America şi spaţiul asiatic. Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale (1986). În calitate de director general (în perioadele 1990-2000 şi 2003-2009) şi de director artistic (2000-2003) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare.