Prof. emerit. dr. Octavian Nicolae Stănăşilă, de vorbă cu elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”

0
2818

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova a fost, ieri, gazda unui eveniment foarte important, pentru învăţământul şcolar preuniversitar doljean, în principal, dar şi pentru cel naţional. Prof.emerit.dr. Octavian Nicolae Stănăşilă, o somitate în ceea ce priveşte matematica, a susţinut o conferinţă, tema fiind „Câteva principii didactice, uneori uitate”, prin care a vrut şi, suntem convinşi că a şi reuşit, să arate legăturile între ştiinţă şi viaţa reală, inclusiv ceea ce ţine de viaţa de zi cu zi. Aprecierea a fost foarte mare, elevii şi profesorii participând cu drag le prelegerile de ieri.

Profesor emerit dr.  Octavian Nicolae Stănăşilă ne-a influenţat viaţa, chiar dacă nu vrem să o recunoaştem, de aproape 40 de ani. Este cel de la care am învăţat matematica, fie prin culegeri, fie prin manuale. Eram, la început, mai reticenţi, dar ne-am dat seama , cu trecerea timpului, că nu se poate altfel.

Despre activitatea acestuia pot fi scrise volume întregi, de specialitate – de la manuale, primul fiind elaborat în anul 1981, utilizat până în 2000, cel de „Analiză matematică” (destinat elevilor de cls. a XI-a), până la cel pentru a XI-a şi a XII-a, aflat în utilizare, până la „culegeri”. Pentru întreaga activitate ştiinţifică desfăşurată ar fi nevoie de foarte multe file de scris, poate un volum. Ieri, acesta s-a prezentat în faţa elevilor, cadrelor didactice, elevilor şi a celor care au dorit să participe la o asemenea conferinţă.

Un privilegiu pentru elevi

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” a fost, ieri, arhiplină. „Este o onoare, pentru noi, să avem o astfel de personalitate, una marcantă pentru învăţământul românesc. Am emoţii când îl prezint, , dar acest eveniment nu se putea desfăşura fără sprijinul fostei inspector general al învăţământului doljean, Maria Dobrescu, şi al conducerii Colegiuluii Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Pentru noi toţi este o adevărată fericire să-l avem, printre noi, pe domnul profesor Stănăşilă”, a precizat prof. Cristian Moanţă, inspector de Matematică la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

„Voi, elevii, sunteţi cei care beneficiaţi de aceste manifestări. Aveţi privilegiul de a vedea o personalitate, care a contribuit şi contribuie la dezvoltarea învăţământului naţional. Avem o colaborare extraordinară, iar domnul Octavian Stănăşilă vorbeşte tot timpul frumos de noi, la Univesitatea „Politehnica” Bucureşti, unde sunt sunt foarte mulţi absolvenţi de-ai noştri”, a precizat prof. Carmen Lucia Ştefănescu, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Elevii prezenţi la manifestare au foarte receptivi. „Iniţial, nu ştiam despre ce este vorba. Dar, când am venit în sală, mi-am dat seama că este ceva care îmi place. Eu sunt în clasa a XI-a, la „Buzeşti”, vreau să urmez cursurile Facultăţii de Teatru, de la Universitatea din Craiova, iar matematica este un hobby, dacă îi pot spune aşa. Mi-a plăcut ceea ce am văzut aici” –  Gloria Radu.  „Sigur , matematica mă ajută foarte mult. Îmi dă posibilitatea să îmi dezvolt pregătirea, iar ştiinţele exacte chiar asta fac” –  Giulia Bulugean, clasa a XI-a E.

„Cred că a venit momentul să lăsăm dezbinarea deoparte”

Personalitatea prof. Octavian Stănăşilă  este complexă. Ieri, acesta a venit în faţa publicului, şi s-a destăinuit, dacă se poate spune aşa. Cei care au învăţat şi învaţă după cărţile sale pot crede că este un om dur, prins în bibliotecă, desprins de lumea din jur. Nimic mai neadăvărat: este un om cu un acut simţ al umorului, apropiat de semeni, nu arată că este încrâncenat, iar, dacă l-ai lăsa să vorbească despre învăţământ, ar putea-o face ore întregi: „Haideţi, să nu facem lideri!. Nici nu îmi place. Astăzi, aceştia sunt sus şi, mâine-poimâine, se dă cu pietre în ei. Fiecare trebuie să se uite în oglindă, zilnic, şi să vadă ceea ce face. Îmi vine greu să vorbesc.  Am fost ani de zile în învăţământ, în structuri guvernamentale, dar parcă era o atmosferă constructivă, doream să facem ceva pentru ţară. Am avut şi am câteva principii: matematica are un rol aparte, în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea societăţii. Am şi acum în faţă imaginea unui fost ministru al Educaţiei, umanist, de altfel de foarte bună calitate, prin pregătire, şi îi spun şi numele, Andrei Marga, care dorea să distrugă disciplinele „scârboase”, aşa cum le numea el pe cele exacte. Ca ministru, nu ai voie să vorbeşti aşa. Îmi aduc aminte de un citat al lui Constantin Brâncuşi, nu ştiu dacă este chiar exact: „Cînd am plecat din ţară, eram săraci şi proşti, acum, la întoarcere, parcă suntem la fel”. Cred că a venit momentul să lăsăm dezbinarea deoparte . Trebuie să ne întoarcem la natură, iar legătura dintre dezvoltare şi matematică este strâns legată. Nimic nu este fără o cercetare ştiinţifică, tot ceea ce se face este legat de ştiinţă, regulile matematicii fiind primordiale. Totul se bazează pe logică, nimic nu este întâmplător”.