Misiunea „Scorpionilor Albaştri” în Polonia s-a încheiat cu succes

0
84

Militarii Detaşamentului de Apărare Antiaeriană, parte componentă a Grupului de luptă NATO, s-au întors acasă. Ieri, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova a avut loc ceremonia de repatriere a Detaşamentului de Apărare Antiaeriană generat de Batalionul 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu”, din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. La ceremonie au participat oficialităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi familiile militarilor. 

Cei 120 de militari, având în dotare tunuri antiaeriene de calibrul 35 mm OERLIKON, au fost dislocaţi în Polonia în perioada martie – septembrie 2017 ca parte a Grupului de luptă NATO condus de SUA, având misiunea de a asigura prezenţa înaintată consolidată, în sistem rotaţional, în nord-estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varşovia. Militarii români s-au descurcat şi de data aceasta, ei au fost apreciaţi de conducerea misiunii şi de camarazii polonezi. Armamentul din dotare a fost la standardele NATO, iar misiunile au avut un înalt grad de dificultate. S-au legat şi prietenii între militarii români şi cei polonezi, iar ceea ce au constatat militarii români, acolo, în Polonia, a fost că poporul susţine armata, iar acest lucru este foarte important pentru starea de spirit a unui ostaş.

La finalul ceremoniei, gen. br. Dorin Ioniţă, comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite a înmânat lt. col. Cristian Dumitru, în semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredinţate şi obţinerea de rezultate deosebite în activitatea desfăşurată în funcţia de comandat al Detaşamentului de Apărare Antiaeriană „Scorpionii Albaştri” , emblema de onoare a Statului Major General. Înaltul oficial al Armatei a răsplătit şi meritele caporalului clasa a III-a Cornel Vienescu, iar în semn de apreciere pentru devotamentul şi modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor pe timpul misiunii din Polonia, a conferit emblema de onoare a Forţelor Terestre. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Batalionul 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu”.

***

Lt. Col. Cristian Dumitru, comandat al Detaşamentului de Apărare Antiaeriană „Scorpionii Albaştri”: «Astăzi, primul Detaşament de Apărare Antiaeriană trimis de ţara noastră peste hotare îşi încetează misiunea. De-a lungul celor 6 luni de misiune, în care am făcut parte din grupul de luptă Polonia-NATO, s-au efectuat foarte multe activităţi din care aş dori să menţionez marşul tactic, peste 1.500 de kilometri, miile de ore de instrucţie şi, nu în ultimul rând, deschiderea focului antiaerian pentru prima dată după 1990, pe teritoriul unei altei ţări, în afara României. Vreau să le mulţumesc „Scorpionilor Albaştri” pentru modul profesionist în acre s-au achitat de sarcini şi doresc să le spun că sunt gata de îndeplinirea oricărei misiuni. Familiilor militarilor vreau să le transmit să fie mândre de militarii români şi doresc să le mulţumesc pentru înţelegere, pentru modul în care şi-au aşteptat militarii acasă. Au scris o pagină importantă de istorie pentru artileria antiaeriană românească. Domnule general, la final, cu mândrie şi onoare vreau să raportez: „Misiune îndeplinită!”».

 ***

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu: «Este o deosebită onoare pentru mine să fiu alături de dumneavoastră în acest moment foarte important prilejuit de repatrierea detaşamentului generat de Batalionul 205 Apărare Antiaeriană “General Gheorghe Pârvulescu” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. În numele Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj, dar şi al meu personal, vă rog să-mi permiteţi să vă felicit şi în acelaşi timp să vă mulţumesc pentru că aţi purtat cu onoare însemnele tricolorului şi v-aţi îndeplinit cu succes misiunea încredinţată, aceea de a asigura prezenţa întărită în nord-estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varşovia. Bravi militari, să nu uitaţi că aveţi în continuare o misiune importantă, aceea de a duce mai departe numele acestei unităţi şi de a dovedi că ostaşii din această zonă a ţării sunt printre cei mai viteji şi bine pregătiţi. Vă urez succes în îndeplinirea nobilei dumneavoastră misiuni!».

***

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Participăm la un eveniment special, care constituie un nou pas în consolidarea statutului ţării noastre, ca membru respectat şi de încredere al Alianţei Nord-Atlantice, prin îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul acestui parteneriat. Stimaţi militari, premiera pe care aţi marcat-o prin misiunea derulată în Polonia consolidează renumele de care se bucură batalionul dumneavoastră şi brigada din care faceţi parte – una dintre cele mai prestigioase structuri ale Armatei, care a dobândit consideraţia unanimă şi reputaţia meritată de „vârf de lance”. Vă felicit pentru modul în care aţi onorat acest blazon, prin tot ceea ce aţi întreprins pe parcursul acţiunii desfăşurate sub egida NATO, făcând dovada bunei pregătiri, a responsabilităţii şi a înaltei calităţi profesionale şi câştigându-vă aprecierea aliaţilor. Craiova este astăzi un centru militar de importanţă strategică pentru ţara noastră şi pentru partenerii săi internaţionali – o evoluţie la care v-aţi adus contribuţia decisivă, alături de camarazii dumneavoastră, şi care şi-a primit confirmarea în urmă cu doar două zile, prin vizita secretarului general al NATO, domnul Jens Stoltenberg…».

***

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu: «Astăzi, putem spune că este zi istorică. Este momentul întoarcerii militarilor români din prima misiune a Brigăzii Multinaţionale de la Craiova. Suntem onoraţi şi mândri că aţi reprezentat cu cinste tricolorul şi oraşul nostru într-o misiune de o asemenea importanţă, nu doar pentru Craiova, ci şi pentru România. Onoarea şi bucuria sunt şi  mai mari pentru noi cu cât numele Craiovei a ajuns dincolo de graniţele ţări, într-unul din cele mai importante domenii ale secolului XXI-lea. Vă mulţumesc în numele craiovenilor pentru toată munca depusă în consolidarea frontului nord-vestic al Alianţei».

 ***

Gen. br. Dorin Ioniţă, comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite:

«Misiunea dumneavoastră prin tot ceea ce a reprezentat constituie o dovadă a capacităţii de a profesa şi performa în specialitatea de care aparţineţi. Decizia luată cu ocazia Summitului de la Varşovia din 2016 de reîntărire a flancurilor, nord-est, sud-est al NATO, a creat oportunitatea pentru ţara noastră de a demonstra că instruirea de zi cu zi are rost şi dovedeşte că putem. Prin ceea ce aţi făcut, prin misiunile pe care le-aţi îndeplinit, prin cooperarea foarte bună în cadrul unui batalion condus de partenerii americani, a unui grup de luptă, în cadrul Brigăzii Multinaţionale poloneze, a făcut ca dumneavoastră să puneţi un punct pe harta NATO şi Craiova să fie mândră de dumneavoastră. Eu vă felicit pentru misiunea pe care aţi îndeplinit-o şi vă urez în continuare succes».