Elevii craioveni au trăit o adevărată …”Săptămână Mondială a Spaţiului Cosmic”

0
294

georgescuAdunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat în 1999 că World Space Week va avea loc în fiecare an în aceeaşi perioadă: 4-10 octombrie, aceste date comemorând două evenimente: 4 octombrie 1957: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967: Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării paşnice a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.  Evenimentul World Space Week este coordonat de către Organizaţia Naţiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). WSWA conduce o echipă globală de Coordonatori Naţionali, care promovează celebrarea World Space Week în propriile ţări.  Începând cu prima ediţie, World Space Week a crescut în amploare, devenind cel mai mare eveniment public din întreaga lume dedicat celebrării spaţiului. Despre acest eveniment şi despre modul în care a fost organizat la Craiova, am stat de vorbă cu prof. Octavian Georgescu, de la Colegiul Naţional Carol I, coordonatorul Astrobotic Club.  

        Ştiu că v-aţi implicat foarte mult în activităţile derulate sub egida „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic : WSW 2016”. Mai exact ce s-a întâmplat pe parcursul acestor zile ?

          Săptămâna 04-10 octombrie, în fiecare an, este dedicată spaţiului cosmic şi se numeşte „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic : WSW 2016” şi este organizată pe plan internaţional de către mai multe organizaţii, iar în ţara noastră răspunde Agenţia Spaţială Română cu departamentul specializat ESERO. Eu sunt reprezentantul regional ESERO, iar doamna Otilia Grigorie, profesoară de Geografie la Colegiul Carol, este alături de mine, ca reprezentant judeţean. Din acest an am stabilit să desfăşurăm nişte activităţi dedicate cu elevii noştri şi cu partenerii noştri de pe plan local. Am avut sprijin, iar Astrobotic Club s-a remarcat ca de obicei prin activităţile cu roboţii şi prin activităţile cu specific de astronomie, iar doamna profesor Grigorie a participat alături de elevii săi  atât la activităţi în cadrul colegiului, cu elevi de gimnaziu, dar şi la activităţi în afara Colegiului, la Muzeul Olteniei – Secţia Ştiinţele Naturii, la Planetarium, unde avem un parteneriat încheiat cu ceva vreme în urmă şi pe care îl vom continua  cu conferinţe, pe care le voi susţine, cu expoziţii, cu diverse evenimente. De partea cealalată, a fost pus gratis la dispoziţie Planetarium, ceea ce este foarte benefic, nu neapărat pentru cei care au posibilităţi, ci mai ales pentru cei care nu au posibilităţi.

          Pentru că este şi o zi de bilanţ aş vrea să vă întreb dacă într-adevăr roboţii programabili au fost în centrul atenţiei…

          Astăzi ( luni, 10 octombrie) este o zi de bilanţ. Doamna profesor Grigorie mi-a spus ceea ce a făcut, activitatea domniei sale apare şi pe site, sunt poze, sunt momente surprinse de la activităţile respective. Eu am avut activitatea de prezentare a roboţilor autonomi programabili, desfăşurat chiar de Ziua Educaţiei, pe 5 octombrie, activităţi desfăşurate chiar în sala de la Astrobotic Club, cu elevii. Adică, am prezentat roboţii programabili, unii construiţi chiar de elevi. Bineînţeles că s-a discutat despre modul în care se construiesc roboţii şi cred că o parte din elevii pasionaţi vor alege o carieră în acest domeniu. Sunt încă prea mici ca să putem să valorizăm acest lucru direct, dar cei care au urmat această carieră sunt şi rezultatul muncii noastre. Am avut foarte multe clase, mai ales de gimnaziu, mai puţin de învăţământ primar.astronomie

            Aţi avut şi o sesiune de observare a  Lunii…a fost un succes din câte am înţeles

          Datorită vremii nefavorabile nu am avut prea multe observaţii iar activităţile de spaţiu cosmic nu s-au putut desfăşura perfect. Dar sâmbătă seara ( 9 octombrie), am realizat o sesiune de observare a Lunii, pentru că Luna era după clădiri, am făcut observaţii de la balcon, am folosit telescopul şi am făcut observaţii. Pozele puse pe facebook arată clar că am avut noroc, că am observat Luna, între câţiva nori. S-a văzut Luna foarte bine. Am avut la dispoziţie şi un model tridimensional din plastic, care ne-a ajutat să discutăm despre compoziţie şi despre ceea ce va constitui Luna pentru viitor, adică, o bază pentru călătoriile cosmice. Copiii români s-au remarcat în asemenea concursuri, atât în cele organizate de NASA, cât şi în concursuri organizate de Agenţia Europeană. Elevii sunt încântaţi şi pot să spun că activitatea aceasta îşi atinge scopul. Ea se va combina de exemplu cu „Noaptea Cuceririlor Cosmice”, cu „Noaptea Zborurilor Cosmice”, „Noapte lui Iuri”, după Iuri Gagarin şi cu multe activită care sunt desfăşurate în timpul anului, cum ar fi de exemplu „Luna Mondială a Astronomiei”, în luna aprilie. Încet-încet, elevii noştri care participă la aceste activităţii, sunt încurajaţi să înţeleagă cât este de important să meargă către studiul ştiinţelor, să înţeleagă importanţa lor în devenirea lor ca oameni.

           Ce activităţi mai sunt trecute în caledarul Astrobotic Club până la finele acestui an ?

           Acum avem o mică perioadă de pauză. Am făcut selecţia elevilor pentru performanţă. S-au ales copiii pentru grupele Centrului Judeţean de Excelenţă. După cum ştiţi Astronomia, din păcate, la nivel de excelenţă o facem noi ca structură organizată şi noi nu suntem structură formală acceptată, ci doar ne este recunoscut statutul la nivel informal. Săptămânile următoare vom selecta elevii de a VI-a la Fizică, aşa cum sunt selectaţi şi elevii de a VII-a la Chimie, pentru că e primul an de studiu şi atunci trebuie să-i lăsăm să acumuleze ceva materie şi apoi să-i selectăm Ulterior, pentru mine, fiind o activitate mai dificilă, pentru că la Astronomie trebuie să aştept să văd şi nişte rezultate la Matematică şi nişte rezultate la Fizică şi mai ale bunăvoinţă. Programul pentru Astronomie a rămas aşadar sâmbătă, după ora 12.00 şi în cursul săptămânii în funcţie de cerinţele elevilor. In noiembrie vom avea o activitate cu cei mici, dar depinde de vreme, pentru că vedem că în ultima perioadă, vremea s-a schimbat şi ultima activitate în decembrie, observaţii roiuri de meteori, în vacanţă.astronomie1

           Dar tabara de la Voroneţ  se mai organizează, este o tradiţie în acest sens şi dacă veţi participa ?

       Pregătirea taberei o facem în vacanţa intersemestrială, adică tabăra de pregătire Fizică şi Astronomie la care sunt invitaţii mai mulţi elevi. Nu participă decât olimpici şi nu este obligatoriu să se facă pregătire la nivel de olimpiadă. Participă de la elevi de gimnaziu până la olimpici internaţionali. Mai mult, fiind vacanţă şi în alte ţări, studenţi de la universităţi de prestigiu din lume şi participă ca mentori în aceea perioadă. E la Voroneţ, e departe dar ne-am obişnuit şi participăm an de an la această tabără. În plus, vor mai exista activităţi în parteneriat. De exemplu, anul acesta nu s-a mai organizat Noaptea Cercetătorilor, s-a făcut doar pe plan local. S-au făcut activităţi separate, la Botoşani, la Suceava, la Cluj, dar nu ceva organizat, la nive naţional. Noi o să organizăm activităţile noastre, care sunt publice pe facebook şi trebuie doar să se anunţe.