Ion Prioteasa, numit preşedintele delegaţiei României la CoR

0
65

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a fost ales preşedinte al delegaţiei naţionale a României la Comitetul regiunilor şi membru al Biroului CoR. Votul deschis a avut loc în cadrul reuniunii delegaţiei, cu ocazia Sesiunii Plenare a CoR, care s-a desfăşurat în perioada 8-10 octombrie. “Le mulţumesc colegilor mei pentru votul de încredere şi sper ca delegaţia noastră să joace un rol şi mai activ pe viitor, astfel încât vocea autorităţilor locale din România să se facă mai bine auzită în dezbaterile pe politicile UE din Adunarea regiunilor şi oraşelor. Voi fi un purtător de cuvânt fidel intereselor delegaţiei noastre. Avem nevoie de o reprezentare cât mai bună la Bruxelles pentru a face cunoscută situaţia reală din teritoriu, astfel încât autorităţile locale să beneficieze de oportunităţile oferite de politica regională a UE şi să creştem absorbţia fondurilor europene. Sunt convins că împreună, noi, membrii CoR, vom putea comunica mai eficient politicile UE cetăţenilor români, iar opiniile noastre vor reflecta întocmai voinţa cetăţenilor. Alături de ceilalţi membri ai Comitetului, din  cele 27 de state europene, 344 în total, vom găsi soluţii la problemele specifice cu care se confruntă autorităţile locale şi judeţene din România”, a declarat noul preşedinte al delegaţiei, Ion Prioteasa.

Vicepreşedinte în cadrul biroului CoR a fost numit primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache. De asemenea, mandatele celor zece noi membri desemnaţi de cele patru asociaţii naţionale ale autorităţilor locale – UNCJR, AMR, AOR şi ACoR – au fost validate de Consiliul european de miniştri pe 4 octombrie. Astfel, delegaţia României are în prezent 30 de aleşi locali, 15 titulari şi 15 supleanţi.

În conformitate cu articolul 300 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, membrii Comitetului, precum şi membrii supleanţi reprezintă colectivităţile regionale şi locale. Aceştia sunt fie titularii unui mandat electoral în cadrul unei autorităţi regionale sau locale, fie răspund din punct de vedere politic în faţa unei adunări alese. Modificările în cadrul delegaţiei României au survenit după alegerile locale din iunie 2012. Următoarea reuniune a membrilor delegaţiei naţionale va avea loc cu ocazia ultimei Sesiuni Plenare a Comitetului Regiunilor de anul acesta, pe 28-30 noiembrie.