În cazul traficului de influenţă de la Spitalul Militar – Pedeapsă menţinută la apel pentru „Sonia”

0
392

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au soluţionat, miercuri, apelurile declarate de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova şi Elena Aurel, zisă Sonia, infirmiera de la Spitalul Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova, acuzată de trafic de influenţă, împotriva sentinţei prin care Tribunalul Dolj a condamnat-o la 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Curtea de Apel a respins apelul inculpatei şi a menţinut arestarea acesteia, iar în ce priveşte apelul procurorilor anticorupţie judecătorii au admis doar partea în care aceştia cereau ca plata sumelor la care a fost obligată „Sonia” să se facă în lei, nu în euro, aşa cum era prevăzut în sentinţa Tribunalului Dolj. Decizia Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Femeia este după gratii de pe 25 aprilie a.c.

Reamintim că, la jumătatea lunii iunie 2012, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei Elena Aurel, zisă Sonia, angajată ca infirmieră la Spitalul Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut că, “în perioada 2008-2012, Elena Aurel a pretins de la 15 persoane suma totală de 38.600 de euro şi 34.800 de lei, din care a primit efectiv 33.100 de euro şi 34.800 de lei, bani despre care a susţinut că îi va remite unor ofiţeri superiori din cadrul Ministerului Apărării Naţionale pentru ca persoanele care au dat banii să fie încadrate în armată şi apoi să fie transferate în garnizoane cât mai apropiate de localităţile de domiciliu, prevalându-se de relaţiile pe care le-ar avea cu persoane cu funcţii de conducere din cadrul MApN”, după cum au precizat, la vremea respectivă, reprezentanţii DNA printr-un comunicat.

Pe 25 aprilie a.c., procurorii au prins-o în flagrant pe femeie, după ce a primit de la una dintre persoanele respective, care formulase şi denunţ împotriva ei, suma de 2.000 de euro şi 1.000 de lei. În aceeaşi zi a fost reţinută, iar pe 26 aprilie Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a inculpatei Elena Aurel pe termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior de instanţă.

Vineri, 27 iulie 2012, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în acest dosar. “Sonia” a fost găsită vinovată, fiind condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Instanţa a menţinut arestarea preventivă a femeii, a constatat că o parte din sumele primite de la denunţători le-a restituit, însă tot mai are de achitat 22.600 de euro şi 18.800 de lei, motiv pentru care i-au menţinut sechestrul asigurator instituit pe apartament. În plus, femeia era obligată, prin aceeaşi sentinţă, să achite şi 6.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Atât inculpata, cât şi procurorii anticorupţie craioveni au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, soluţionat miercuri, 10 octombrie, de instanţă. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins apelul Elenei Aurel şi au admis apelul DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Instanţa a desfiinţat, în parte, sentinţa, numai în sensul că plata sumelor la care inculpata a fost obligată către denunţător se va face în lei, sumele menţionate în euro urmând a fi convertite conform cursului oficial valabil la data efectuării efective a plăţii. Celelalte dispoziţii ale sentinţei Tribunalului au fost menţinute, la fel şi starea de arest a inculpatei, care rămâne în continuare după gratii. Atât procurorii, cât şi inculpata pot ataca cu recurs decizia Curţii de Apel Craiova, recurs ce se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.