Comisia aprobă o schemă de ajutoare a României în valoare de 1,5 miliarde EUR

0
267

Ajutoare de stat: Comisia aprobă o schemă de ajutoare a României în valoare de 1,5 miliarde EUR menită să compenseze costurile indirecte ale emisiilor suportate de întreprinderile mari consumatoare de energie.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României menită să acorde o compensație parțială întreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o creștere a prețurilor la energie electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii („ETS”).

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Această schemă în valoare de 1,5 miliarde EUR sprijină obiectivul României de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie. În același timp, stimulentele pentru o decarbonizare eficientă din punctul de vedere al costurilor a economiei sale vor fi menținute, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, iar denaturările nejustificate ale concurenței vor fi limitate.

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/ce-aproba-o-schema-de-ajutoare-romaniei-de-15-miliarde-eur-ptr-compensa-costurile-indirecte-ale-2022-09-12_ro