Organizată pentru al IV-lea an consecutiv, Conferința Regională de Cancer Bronhopulmonar a reunit între 7și 8 septembrie la Craiova profesioniști din țara și din străinătate din specialitățimedicale implicate în managementul cazurilor de cancer bronhopulmonar, subliniind încă o dată importanța colaborării interdisciplinare. Cu tema „Managementul de caz al pacientului cu cancer bronhopulmonar de la diagnosticul în cabinetul medicului de familie la servicii paliative”, evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 120 de chirurgi toracici, pneumologi, oncologi, medici de familie si psihologi din regiunea Olteniei.
Coordonatorul știintific al manifestarii a fost Șef lucr.dr. Alin Demetrian, managerul Spitalului de Urgență Craiova și inițiatorul primei Comisii Multidisciplinare de Patologie Toracică din regiunea Oltenia care a împlinit odată cu această ediție a conferinței un an de la funcționarea cu regularitate în cadrul Clinicii de Chirurgie Toracică.
„Suntem la ediția a IV-a a acestei Conferințe ogranizată în parteneriat cu Houston NPA. Este un eveniment care a devenit deja o tradiție pentru chirurgii toracici, pneumologii, medicii de familie, oncologii și pentru toate specialitățile conexe implicate în tratarea acestei patologii. În cadrul acestei ediții anunțăm cu bucurie un an de la înființarea Comisiei interdisciplinare de chirurgie toracică, care sper să devină un exemplu și pentru alte specialități. Suntem uimiți de câți anatomo-patologi vin și participă la aceste întâlniri. Scopul acestor reuniuni este de a dezbate, în beneficiul pacientului, fiecare dosar în cadrul unei echipe multidisciplinare care se implicăîn găsirea celor mai bune metode de tratament pentru pacient. Cancerul bronhopulmonar rămâne cea mai frecventă patologie malignă atât la nivelul țării, cât și la nivel mondial și de aceea este nevoie de o mai mare atenție”, a declarat în deschiderea evenimentului Șef.lucr.dr. Alin Demetrian.
Pe parcursul celor două zile de sesiuni interdisiciplinare au fost prezentate cele mai noi protocoale de stadializare a cancerului bronhopulmonar, precum și noile scheme de tratament în cazul acestei afecțiuni,cu incidență crescutăîn rândul pacienților români.Prevenirea și diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni rămânîn continuare printre principalele provocari ale sistemului actual de sănatate, așa cum au susținut la unison lectorii prezenți în cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar.Aceștia au atras atenția asupra necesității inițierii unor programe de screening și prevenție și au sublinat rolul extrem de important pe care medicina primarăîl poate îndeplini în acest context.
„Din păcate, diagnosticul în stadii avansate se menține la același nivel foarte înalt. La noi, peste 95% dintre cazuri sunt stadii 3 sau 4, iar acest lucru ține foarte mult și de implicarea colegilor noștri medici de familie. Ei sunt cei care au contact direct cu pacienții și îi pot întâlni în mod regulat și pot avea o relație mult mai apropiată, astfel încât să poatăsemnalacazuri în stadii incipiente. Este o minune să identifici pacienți cu cancer bronhopulmonarîn stadiul 1 sau stadiul 2. Sunt extrem de rare aceste situații”, a declarat Șef.lucr.dr. Michael Schenker, medic oncolog la Centrul de Ocologie „Sf. Nectarie” din Craiova.
Una dintre cele mai noi opțiuni terapeutice în oncologie, imunoterapia reprezintă o șansă reală pentru pacienții diagnostictați cu cancer bronhopulmonarîn stadii avansate. În cadrul evenimentuluiau fost prezentate cazuri clinice care pot confirma beneficiile acestui nou tratament ce a primit aprobare de curând din partea Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale pentru utilizarea ca tratament neoadjuvant preoperator.
„Imunoterapia este un tratament nou adăugat în terapia împotriva cancerului, iar în România încep să apară din ce în ce mai multe medicamente aprobate de Casa de Asigurări de Sănătate, unele dintre acestea fiind decontate, însă unele nu. Tendința actuală și deja nu mai este o tendință, ci o realitate este ceea ce se cheamă medicina personalizată. Tumora pacientului este testată în funcție de profilul genetic a acesteia și în funcție de rezultat beneficiază de o anumită terapie țintită. Din păcate determinările genetice sunt destul de costisitoare și nu sunt decontate la noi. Imunoterapia nu este o alternativă la chimioterapie, ci, pe baza testelor genetice, poate fi utilizată în funcție de profilul tumorilor care pot răspunde sau nu la acest tip de tratament. La fel ca toate celelalte medicamente, și în cazul imunoterapiei vorbim de efecte adverse, însă, fiind mult mai apropiată de structura naturală a omului efectele sunt mult mai mici față de chimioterapie”, a explicat dr. Nelly Cherciu, medic oncolog din Craiova.
„Dintre cei 60 de pacienți internați în clinica noastră, 20 se află într-o stare excelentă, iaracest lucru se datorează noilor linii de tratament. Pacienții beneficiază înainte de chirurgie de câteva administrări cu imunoterapie, ceea ce ar putea fi un lucru foarte util întrucât tumorile devin mult mai mici, în stadii operabile. Au existat foarte mult cazuri în care pacienții au ajuns pe masa de operație cu tumori mult mai mari decât arătau ecografiile, iar în aceste cazuri, la limită, tratamentul neoadjuvant cu imunoterapie poate fi o soluție”, a atras atenția dr. Michael Schenker care a vorbit în cadrul evenimentului despre noile standarde de tratament în carcinoamele bronho-pulmonare fără celule mici.
Prevenția rămane totuși cheia succesului, eliminarea factorilor de risc reprezentând prima măsura ce trebuie adoptată. Prezent și în cadrul ediției din acest an a conferinței, prof.univ.dr. Horia Sîrbu, șeful secției de chirurgie toracică a spitalului din Erlangen din Germania a venit cu exemple de bună practică dintr-unul dintre cele mai performante sisteme medicale.
„În România există o foarte mare incidență a cancerului bronhopulmonar în rândul tinerilor, de aceea cred că ceea ce ar trebui făcut în primul rând este încercarea de a reduce fumatul. Scăderea ratei fumatului este cea mai bună măsură care ar trebui adoptată, la fel cum s-a întâmplat în SUA sau în Germania. Vin des în România și ceea ce ma îngrozește este că văd în continuare foarte mulți tineri care fumează, mulți școlari care fumează, față de Germania unde fumatul aproape că „a dispărut”. Observ o publicitate tot mai mare pentru țigările cu Tehnologia HeatControl, care trebuie spus că sunt niște minciuni și care sunt extrem de dăunătoare”, a declarat prof.univ.dr. Horia Sîrbu.
Despre beneficiile eliminării fumatului a vorbit în cadrul evenimentului și dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul Național de Penumologie „Marius Nasta” care i-a încurajat pe cei prezenți la eveniment să își îndemne pacienții să apeleze la ajutor pentru a se vindeca de dependența de tabagism.
O prezentare extrem de interesantă a fost susținută de psihologul Adrian Calomfirescu, invitat pentru prima dată în calitate de lector și care le-a vorbit celor prezenți despre importanţa terapiei de suport pentru pacienţii oncologici. „Cancerul este de multe ori considerat o sentință. Modificările care apar în viața pacientului sunt neprevăzute și dificile. Pe parcursul tratamentului, pacientul se confruntă cu gânduri și emoții negative, legate de anxietăți, familie și viitor. Există și nevoi care nu pot fi întâmpinate de familie, iar aici intervine suportul psihologic în abordarea multidisciplinară a tratamentului oncologic fie individual, fie în format de grup”, a declarat psiholog Adrian Calomfirescu.
În deschiderea evenimentului au luat cuvantul Conf. Univ. Dr. Dinescu Sorin-Nicolae și Prof.dr. Cristian Gheonea, Prorectorul și Decanul Universității de Medicină și Farmacie Craiova, instituție sub egida căreia se organizează Conferința regională de Cancer Bronhopulmonar.
Începând cu ediția din acest anne bucurăm să anunțăm un nou aliat în ceea ce privește comunicarea către pacient și anume Grupul asistenților medicali care lucreazăîn cabinetele medicilor de familie, grup reprezentat la eveniment de doamnele Mariana Predan și Iuliana Stancu. A participat la eveniment și inițiatorul primei conferințe de dezvoltare a abilităților de comunicare și a creșterii competenței profesionale a studenților de la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală din Craiova, Restart medical, dr. Cristian Siloși, împreună cu o echipa frumoasă de studenți care au sprijinit organizarea logistică.
Cu multiple intervenții utile a contribuit la conținutul de calitate al conferinței și Consulul Republicii Moldova, medic cu specialitatea chirurgie toracică, Prof.univ.dr. Silviu Sofronie care la finalul evenimentului a concluzionat „în an centenar, acest forum reunește tot spațiul românesc”.
În cadrul celei de-a IV-a ediții a conferinței regionalede Cancer bronhopulmonar au luat cuvântul:
- univ. dr. Horia Sîrbu, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică din Erlangen (Germania)
- Prof. univ. dr. Gabriela Jimborean, pneumolog – Șeful Sectiunii de Cancer Pulmonar al SRP
- Prof. univ. dr. Floarea Mimi Niţu – medic pneumolog, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova
- Şef Lucr. Dr Michael Schenker – medic oncologie medicală
- Șef Lucr. Mihai Olteanu – medic pneumolog, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova
- dr. Memu Eustațiu – chirurgie toracică, Drobeta Turnu Severin
- dr. Elena Vlad – medic pneumolog, Târgu Jiu
- dr. Dalida Mosorescu – medic de familie, Craiova
- dr. Mariana Chirca – medic oncolog, Craiova
- Nelly Cherciu – medic oncolog, Craiova
- Roxana Mustață – Medic specialist oncolog, Craiova
- dr. Cristina Petria – medic oncolog,Spitalul Municipal Caracal
- dr. Cristina Călărașu – medic pneumolog, Craiova
- dr. Magdalena Ciobanu – pneumolog – centrul Stop Fumat, București
- dr. Rene Ilia – medic rezident chirurgie toracica, Craiova
- psih. Adrian Costin Calomfirescu – psiholog, București