O firmă românească va primi finanţare prin programul Orizont 2020

0
224

SC Technosam SRL (România) este una dintre firmele participante în proiectul Biowave, ce va primi o finanţare în valoare totală de 1,36 milioane de euro prin programul Orizont 2020.

Proiectul, dezvoltat în parteneriat cu firme din Irlanda, Franţa şi Marea Britanie, îşi propune să dezvolte un sistem integrat inovator de pre-tratament cu microunde pentru generarea eficientă a biogazului rezultat din gunoiul de grajd porcin, contribuind astfel la elaborarea unui sistem durabil de gestionare a deşeurilor. “În Europa, trebuie să încurajăm ideile inovatoare și să transformăm mai multe dintre ele în realitate. Astăzi oferim întreprinderilor inovatoare de top un avans în cursa către piață,  prin facilitarea accesului rapid la fonduri în valoare de 36 milioane de euro.”, a precizat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Comisiei Europene.

Biowave, unul din cele 16 proiecte identificate de CE

Biowave este unul dintre cele 16 proiecte identificate de Comisia Europeană, având ca scop accelerarea intrării ideilor inovatoare pe piață. Finanțarea totală acordată acestor proiecte este de 36 de milioane de euro, cu un buget maxim pe proiect de 3 milioane, şi este furnizată  prin Schema de finanțare rapidă pentru inovaţii (FTI). Schema de finanţare rapidă pentru inovaţii este o măsură-pilot de promovare a activităţilor de inovare ajunse în stadiul de “pre-lansare pe piaţă”, a căror eficienţă a fost deja testată şi demonstrată. Activităţile finanţate includ validarea sistemelor în condiţii de lucru reale, testare, realizarea de proiecte-pilot, validarea de modele de afaceri, precum şi cercetarea pentru stabilirea de standarde şi pentru pre-normare. Ea funcționează pe principiul unui apel deschis pentru propuneri de proiecte cu termen intermediare de depunere. Următorul termen este data de 1 decembrie.

Schema a fost lansată în ianuarie 2015. Nu mai puţin de 269 de propuneri au fost primite până la primul termen de depunere (29 aprilie), dintre care peste 50% au venit din partea IMM-urilor.