În Italia, la Torino / Ion Prioteasa va fi prezent la cea de-a 154-a şedinţă a Biroului CoR

1
103

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, participă astăzi, în calitate de preşedinte al Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor (CoR), la cea de-a 154-a şedinţă a Biroului CoR. Întrunirea, organizată de regulă la Bruxelles, va avea loc, de această dată, la Torino, marcând astfel preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către Italia, până la finele anului curent. La şedinţa Biroului CoR, organizată în foaierul Teatrului Regio din Torino, şi-au confirmat prezenţa înalţi demnitari ai statului italian, oficiali ai instituţiilor europene, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale din ţara gazdă.

          Şeful administraţiei doljene spune că filonul central al acestei şedinţe este dat de două teme care se interconectează şi care străbat, practic, toate punctele de importanţă majoră aflate pe ordinea de zi. „Mă refer aici la un subiect relativ nou – principiul creşterii ecologice, al dezvoltării durabile bazate pe eficienţă energetică şi respect pentru sănătatea mediului înconjurător şi, în paralel, la efectele benefice pe care le generează pe piaţa muncii. Aceste aspecte, fac, de altfel, obiectul «Declaraţiei de la Torino», proiect supus dezbaterii şi aprobării cu ocazia şedinţei Biroului CoR şi sugestiv intitulat «Locuri de muncă în Europa – Investiţii în oraşe şi regiuni pentru creştere durabilă». Documentul subliniază faptul că trecerea la o economie ecologică, axată pe eficacitate în folosirea resurselor, dar şi pe reducerea efectelor poluante, se regăseşte între obiectivele principale ale Strategiei Europa 2020 şi reprezintă un capitol care va avea alocată, din fonduri structurale şi de investiţii europene, o sumă considerabilă, de peste 38 de miliarde de euro”, a precizat Ion Prioteasa.

«Declaraţia de la Torino»

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj mai spune că în privinţa acestui plan strategic pe 10 ani al Uniunii Europene, opinia factorilor responsabili cu monitorizarea lui, exprimată şi pe agenda şedinţei, este că se impune redefinirea sa pe baza unei dimensiuni teritoriale, cu obiective particularizate pentru fiecare regiune şi cu accentuarea rolului guvernanţei pe mai multe niveluri.  „Ideea se regăseşte în «Declaraţia de la Torino», care aduce şi ea în lumina reflectoarelor autorităţile locale şi regionale, cărora le conferă, alături de sectorul privat, un rol esenţial în realizarea unor investiţii publice ecologice, cum sunt cele în infrastructură, construirea de locuinţe sau instalaţii de reciclare a deşeurilor. Este, practic, ceea ce vedem că începe să se întâmple şi în judeţul nostru, în special prin intermediul proiectului de peste 54 de milioane de euro pentru implementarea sistemului integrat de management al deşeurilor. În egală măsură, proiectul reliefează şi faptul că acţiunile întreprinse în această direcţie, a tranziţiei la un model economic superior, vor conduce la apariţia unor noi pieţe şi industrii ecologice, generând astfel locuri de muncă. În acest sens, Comisia Europeană precizează că sectorul bunurilor şi serviciilor de mediu a deschis posibilităţi de angajare chiar şi în plină perioadă de criză economică, fiind create, în total, peste 1,2 milioane de posturi într-un interval de un deceniu”, a mai spus Ion Prioteasa.

«Analiza anuală a creşterii pe 2015»

Şeful administraţiei dojene susţine că problematica locurilor de muncă rămâne în centrul preocupărilor Comitetului Regiunilor, în special în contextul în care economiile din spaţiul comunitar se resimt sub efectele crizei, şomajul se menţine la cote ridicate, mai ales în rândul tinerilor, iar nivelul de sărăcie şi decalajele salariale sunt tot mai mari. „Aceste aspecte sunt expuse şi în proiectul de declaraţie în perspectiva «Analizei anuale a creşterii pe 2015» a Comisiei Europene, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de la Torino. Drept contrapondere, documentul evidenţiază necesitatea unui pachet de măsuri care să contribuie la consolidarea creşterii economice, cu accent pe realizarea de investiţii ecologice în regiuni şi oraşe şi pe eficienţă energetică“, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi al Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor.

1 COMENTARIU

  1. frumoase cuvinte dar rezultatele se lasa asteptate exdrumul rapid craiova pitesti =0 drumul craiova calafat 35%acum se vorbeste de eficienta energetica == pai decinad am intrat in UE enrgia electrica sa scumpit din 6in 6 luni atunci petru cine eficienta energetica d-l presedinte este fotogenic si atit se vorbeste de angajari unde cind industria au aruncato la fier vechi ==54 mil euro pentru sistemul integrat de management al deseurilor [ cuvint magnific management adica conducator siii promovom pe cei mai incompetenti ex citi directori la drumuri de proasta calitate in scgimb platiti bine se geseste ca nu acesta este adevaratul capitalism

Comments are closed.