Transportul din Craiova, pe Google Maps

0
196

Transportul public din şapte oraşe din România – Bucureşti, Ploieşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Craiova – este disponibil, începând de ieri, şi în Google Maps. Prin intermediul telefonului mobil, conectat la internet, călătorii pot să îşi configureze singuri traseul pe care trebuie să-l străbată până la destinaţia dorită. 

Primul oraş din România care a beneficiat de acest serviciu a fost Braşovul, fiind selectat, în martie 2012, pe principiul că străzile sale sunt vizitate de cel mai mare număr de turişti din ţară. Celelalte şapte municipii, printre care şi Craiova, au intrat în etapa a doua a proiectului şi se pare că beneficiază de aceleaşi servicii, sistemul fiind setat să funcţioneze la fel. Serviciul este numit „Google Maps Transit” şi este util călătorilor pentru a obţine indicaţii de orientare care include, de acum, şi transportul public, pe lângă cele pentru maşini şi cele legate de mersul pe jos.

De pe un telefonul mobil cu Android sau iPhone

Ca să acceseze Google Maps, călătorul are nevoie de un telefon mobil, care să fie conectat la internet. Pentru a obţine informaţii despre următorul autobuz sau tramvai, precum şi alte indicaţii de orientare către o destinaţie folosind transportul public, se urmează trei paşi. Se deschide aplicaţia Google Maps de pe telefonul mobil cu Android sau iPhone. Se accesează apoi secţiunea „indicaţii de orientare”,unde se introduce punctul de plecare şi destinaţia la care se doreşte să se ajungă. La ultima operaţie trebuie să se selecteze opţiunea „transport public” (butonul marcat cu imaginea unui autobuz).

RAT Craiova pregăteşte biletul electronic

Google Maps va afişa rutele disponibile şi itinerariul, cu informaţii despre numărul liniei, timpii de deplasare şi poziţionarea staţiilor. Pentru Craiova este disponibilă întreaga reţea de transport, cu orele de plecare şi sosire, precum şi staţiile prin care trec autobuzele. Directorul RAT Craiova, Radu Preda, a declarat că este acest sistem este binevenit pentru Bănie, existând discuţii avansate cu cei de la Google. Aplicaţiile de pe telefon în ceea ce priveşte transportul public în comun sunt cu atât mai agreate de conducerea regiei locale cu cât se urmăreşte şi introducerea biletului electronic, care să fie cumpărat tot după telefon.

Un milion de staţii din 800 de oraşe

La nivel mondial, Google oferă informaţii de tranzit pentru mai mult de 1 milion de staţii din 800 de oraşe ale lumii. „Google Maps îşi propune să ajute utilizatorii să cunoască şi să exploreze locurile în care călătoresc sau locuiesc, oferindu-le mai mult decât simple hărţi geografice. Adăugarea de informaţii privind transportul public în Google Maps va face deplasarea în oraşe mai uşoară şi simplă”, a declarat Dan Bulucea, Country Manager Google România. Informaţiile despre transport public sunt disponibile atât pe versiunea de desktop a Google Maps, cât şi pentru Android şi iPhone.

Un proiect al companiei Google

Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, a lansat în ultimii ani noi servicii pentru atragerea de noi utilizatori şi venituri. Fondat în 1998, de absolvenţii Universităţii Stanford Larry Page şi Sergey Brin, motorul de căutare este, în prezent, o companie activă pe toate marile pieţe globale. Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia. Google a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou şi în Bucureşti. Serviciul Google Transit este realizat în colaborare cu SimPlus, cea mai mare companie din ţară specializată în plata prin SMS, şi Concept Apps, specializată în software şi aplicaţii mobile.