Liberalii au sesizat Avocatul Poporului pentru “bătaia de joc” pe care o arată PSD

0
95

avpopPNL a depus, ieri, la Avocatul Poporului solicitarea de sesizare a CCR cu excepţia de neconstituţionalitate în cazul OUG nr. 54/2017 şi nr. 55/2017, care vizează şcolile doctorale şi plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, a declarat prim-vicepreşedintele Iulian Dumitrescu.

        “PNL a depus o sesizare către Avocatul Poporului pentru ordonanţa 54 care se referă la şcolile doctorale şi pentru ordonanţa 55, cea care se referă la plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor. Am exprimat mai multe motive în cererea de sesizare, dar în fapt, domnul Liviu Dragnea aşa cum ne-a obişnuit în ultima perioadă a comis-o din nou. Dumnealui a convocat de la sine putere pe data de 7 august sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor s-a întâlnit în data de 8 august, deci lucrurile din acest punct de vedere sunt extrem de clare. Îngrijorătoare este bătaia de joc pe care o arată PSD, un partid aflat la guvernare, faţă de lucruri simple, legi, regulamente şi Constituţie”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu, la sediul Avocatului Poporului.

           Iulian Dumitrescu a precizat că solicitarea liberalilor vizează procedura în care a fost convocat Parlamentul în sesiune extraordinatră. “Ne referim la procedura în care s-a sesizat Camera Deputaţilor, adică s-a încălcat Constituţia. Trebuia întâi să se întrunească Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, preşedintele Camerei Deputaţilor să solicite sesiune extraordinară. Liviu Dragnea pe 7 a solicitat de la sine putere, a plecat în vacanţă şi pe data de 8 s-a întrunit Biroul Permanent al Camerei şi nu a mai fost un preşedinte care să solicite sesiune extraordinară. Noi nu am intrat pe fondul ordonanţelor, ci doar pe respectarea Constituţiei şi regulamentelor Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a precizat Dumitrescu.

        Liberalul a susţinut că în opinia sa suma de 8.500 de lei este un plafon corect pentru indemnizaţia mamelor.

Ciorbea, despre sesizarea PNL: Vom încerca să rezolvăm cât mai repede şi mai constituţional

         Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, ieri, că va analiza şi încerca să rezolve “cât mai repede şi cât mai constituţional” sesizarea PNL cu privire la ordonanţele de urgenţă privind de şcolile doctorale şi plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. “În legătură cu memoriul depus astăzi, el se referă în esenţă, cât am reuşit să-l răsfoiesc în câteva secunde, la două ordonanţe de urgenţă, 54 şi 55 de anul acesta, (…) atacate pe mai multe motive, şi anume se invocă faptul că nu ar fi fost convocate în mod legal şi constituţional cele două Camere şi unele elemente extrinseci, respectiv lipsa urgenţei şi a cazurilor excepţionale care să justifice adoptarea unor OUG. Vom analiza toate aceste aspecte şi vom încerca să le rezolvăm cât mai repede şi cât mai constituţional, legal”, a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

       Cât priveşte sesizarea depusă de PNL care vizează ordonanţa privind contractile part-time, Victor Ciorbea a afirmat că a solicitat puncte de vedere de la ministerele de Finanţe şi Muncii, precum şi de la confederaţiile patronale şi sindicale representative. “Înainte de a şti că domnul preşedinte Orban vrea să-mi facă plângere penală, chiar pe data de 4 august, la două zile după ce m-am întors din concediu, am solicitat şi de la Ministerul Finanţelor şi de la Ministerul Muncii pentru că fiind ordonanţă simplă nu are vreo notă de fundamentare şi nu sunt prevăzute argumentele pentru care au fost adoptate acele măsuri şi, de asemenea, am cerut punctul de vedere al confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative. Deja au început să ne trimită şi sperăm ca nu peste multă vreme să avem aceste opinii şi să ne putem pronunţa”, a adăugat Ciorbea.