Consultare publică privind îmbunătăţirea protecţiei victimelor accidentelor rutiere

0
92

comisia europeanaComisia Europeană a lansat, la finele lunii trecute, o consultare publică privind îmbunătăţirea protecţiei victimelor accidentelor rutiere. Pe de o parte este vizat cadrul de funcţionare a fondurilor de garantare, în special în situaţii în care asigurătorul părţii vinovate se află în insolvenţă, iar pe de alta este urmărită creşterea rolului pe care îl are, în alte state membre, istoricul daunelor auto, folosit la stabilirea gradului de bonusare al şoferilor.

Rezultatele acestor consultări vor ajuta Comisia să revizuiască toate elementele acestei directive europene. Sunt disponibile două formulare online, unul dedicat consumatorilor şi celălalt profesioniştilor şi organizaţiilor din domeniu. Propunerile pot fi trimise până pe data de 20 octombrie 2017. Această iniţiativă are loc drept urmare a planului de acţiune privind serviciile financiare pentru consumatori. Legislaţia europeană privind asigurările auto a intrat în vigoare în 1972, iar de atunci sistemul de recompensare a victimelor accidentelor de peste graniţe a continuat să fie îmbunătăţit. Directiva a fost ultima dată actualizat în 2009, însă toate semnalele, venite atât de la curţile de justiţie, cât şi de la cetăţeni sau din anchete, arată că această legislaţie a fost implementată în mod diferit de către statele membre.

***

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis:

 „Cu toţii suntem afectaţi de directiva privind asigurările auto (n.r. Directiva 2009/103/CE). Multe persoane au maşini, iar orice cetăţean european poate deveni victima unui accident auto. Când un eveniment rutier are loc într-un stat UE, indiferent dacă este sau nu peste hotare, ar trebui să existe un mecanism de compensaţie corespunzător. Ultimele evoluţii de pe piaţa asigurărilor auto şi cele mai recente cazuri din justiţie ne obliga se reevaluăm legislaţia din domeniu.