Un praznic cu piersici și struguri al Sfântului Nifon, ocrotitorul Craiovei

0
434

Chiar în mijlocul verii, când pomii sunt încărcați de roade și cerul este de un albastru senin cum numai în ochii copiilor îl mai poți afla, craiovenii sărbătoresc un mare sfânt care ocrotește, din racla sa, orașul nostru. Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost, ieri dimineață, plină de credincioșii care, deși a fost o zi de lucru, au participat la slujbă pentru a-l cinsti pe Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ale cărui sfinte moaşte se află în acest sfânt locaş.

  Fructele verii – piersicile, strugurii și prunelele care acum dau în pârg – au fost aranjate frumos în coșulețe și așezate pe masă alături de colive. O mare de lumânări s-au aprins la momentul indicat, atunci când parfumul de tămâie s-a împletit cu rugăciunea și cu vocile frumoase ale corului. Cuvintele de învățătură ale Mitropolitului Olteniei, ÎPS Irineu, au venit la final pentru a le explica oamenilor, veniți în număr mare la slujbă, cine este sfântul care odihnește între zidurile groase ale Catedratelei mitropolitane și care ocrotește de atâta timp orașul nostru.

ÎPS Irineu, în mijlocul credincioșilor

Momentele liturgice dedicate Sfântului Nifon au început încă de luni seara, când slujitorii Catedralei mitropolitane au săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. După slujbă, racla în care se găsesc moaştele sfântului şi părticele din moaştele Sfinţilor Serghie, Vah şi ale Sfintei Tatiana Diaconiţa, a fost purtată în procesiune împrejurul sfântului locaş. Ieri, când clopotele au bătut pentru Sfânta Liturghie, oamenii au început să urce panta ușoară a Catedralei și să-și găsească un loc în biserică. La ceas de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Tot mai mulți credincioși vin la acest praznic

În cuvântul de învăţătură care l-a rostit la finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a subliniat că sărbătoarea Sfântului Nifon își face loc, din ce în ce mai mult, în viața craiovenilor. “Este o deosebită bucurie duhovnicească pentru noi să constatăm că, în fiecare an, de praznicul Sfântului Ierarh Nifon, numărul credincioşilor sporeşte pentru cinstirea acestui ierarh al Bisericii noastre, Patriarh al Constantinopolului şi Mitropolit al Ţării Româneşti, sfânt făcător de minuni, mijlocitor şi ajutător tuturor celor care se apropie de sfintele sale moaşte şi Îl roagă pe Bunul Dumnezeu să le împlinească cererile şi mijlocirile lor”.

Un sfânt făcător de minuni

În Catedrala Mitopolitană din Craiova se află, într-o raclă din argint, capul și mâna Sfântului Ierarh Nifon, Mitropolitul Olteniei explicându-le oamenilor care este legătura acestui sfânt cu orașul nostru. „Păstor şi întemeietorul unor eparhii din ţara noastră, Râmnicul şi Buzăul, a fost unul dintre aceia care a călăuzit pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, cel care i-a fost şi ucenic şi apropiat. Sfântul Nifon a fost cel care s-a rugat pentru poporul nostru şi, prin descoperire dumnezeiască, a lăsat ucenicului său să aibă ca odor nepreţuit capul său şi mâna sa. Sfântul Nifon este printre cei dintâi care au fost canonizaţi pe pământul nostru românesc, încă din secolul XVI, ca un mare apărător al Ortodoxiei şi mijlocitor înaintea lui Dumnezeu”, a precizat ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Influența pe care o poartă numele noastre

O pace plăcută s-a așezat în sufletele credincioșilor când Mitropolitul Olteniei a amintit de numele pe care noi le purtăm și de influența pe care acestea o au asupra noastră atunci când le rostim, cu atât mai mult numele sfinților. „Când vorbim despre sfinţi şi când le pronunţăm numele, ei răspund la chemarea noastră şi noi simţim binefacerea lor. Aşadar, chemându-l pe Sfântul Nifon în rugăciunile noastre, avem totdeauna bucuria de a fi prezent împreună cu noi şi ştim precis că sfinţii sunt întotdeauna în prezenţa lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este prezent în viaţa lor şi în numele lor”, a adăugat ÎPS Irineu care i-a îndemnat pe credincioși să înalțe rugăciuni către Sfântul Nifon.