Infrastructura, o prioritate pentru Consiliul Judeţean Dolj / Investiţii în valoare totală de peste 16 milioane de lei

0
427

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi vicepreşedintele Cristinel Iovan au inspectat, ieri după-amiază, lucrările executate în cadrul proiectelor de modernizare a două tronsoane de drumuri judeţene, care asigură accesul către judeţele Vâlcea şi Olt. Alături de cei doi, la vizita pe cele două şantiere au mai fost prezenţi primarii localităţilor Murgași, Constantin Nedelea, şi Bulzeşti, Gin Sorescu, directorul Direcţiei Tehnice a CJ, Aurelia Dărac, şi reprezentanţi ai constructorului.

Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, investiţiile, care acoperă o distanţă de 11 kilometri, sunt realizate cu finanţare din bugetul propriu al consiliului judeţean, precum şi de la bugetul de stat, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

„Sunt două lucrări importante pentru CJ Dolj, întrucât aceste șosele reprezintă porți de intrare dinspre Vâlcea și Olt, dar și pentru comunitățile din zona de nord a județului, în rândurile cărora exista o mare așteptare, pentru că pe aceste drumuri nu se mai intervenise de foarte mulţi ani.

Vorbim despre investiţii în valoare totală de peste 16 milioane de lei, care trebuie finalizate în cursul acestui an, motiv pentru care am decis să inspectăm șantierele deschise pe cele două drumuri județene – 643A, care face legătura între Velești și Murgași, trecând apoi în județul Olt, și 643D, din Bulzești până la granița cu județul Vâlcea”, a subliniat şeful administraţiei doljene.

Investiția este realizată cu fonduri de la bugetul de stat

Ion Prioteasa a mai spus că orientarea s-a făcut cu precădere asupra celor două tronsoane deoarece se aflau într-o stare avansată de degradare, pe drumurile acestea regăsindu-se fie porțiuni pietruite, fie cu asfaltul măcinat, cum se întâmpla în zona comunei Murgași, pe șoseaua către județul Olt. „O provocare mai mare o reprezintă modernizarea segmentului de opt kilometri din drumul județean către Vâlcea, pentru că traversează o zonă cu relief dificil și impune lucrări complexe. Investiția este realizată cu fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în cursul acestui an fiindu-ne asigurate, până în prezent, 2,5 milioane de lei. Provocarea este dublată de faptul că, pe o porțiune de aproape 600 de metri, ne confruntăm și cu o alunecare de teren, astfel că ne-am văzut nevoiți să tratăm această problemă separat de proiectul inițial și am organizat o licitație pentru rezolvarea ei. Din evaluările realizate, a reieșit că ar fi necesar un efort financiar de peste 2 milioane de lei, sumă pe care suntem pregătiți să o asigurăm din fondurile proprii”, susţine preşedintele CJ Dolj.

„Suntem pregătiți să abordăm cu toată forța modernizarea unor importante artere de circulație”

Şeful administraţiei doljene a mai sus că lucrările pe cele două tronsoane de drum, care însumează 11 kilometri, vor fi puse în operă până la sfârșitul acestui an, iar astfel vom reuși să răspundem unei necesități reale a doljenilor din această zonă. „În paralel, suntem pregătiți să abordăm cu toată forța modernizarea unor importante artere de circulație ale Doljului cu ajutorul fondurilor europene. Ne propunem să obținem finanțare pentru lucrări care vizează, în total, aproximativ 300 de kilometri de drumuri județene, între care se numără DJ 552, care leagă Craiova de Cetate, dar și 561A, care, pornind din Giurgița, trece plin Plenița și ajunge la hotarul cu județul Mehedinți“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

„Vor mai fi mereu lucruri de făcut pentru a pune la punct o rețea de drumuri judeţene”

La rândul său, vicepreședintele Cristinel Iovan a precizat că cele două investiții care au făcut obiectul vizitei noastre în teren se înscriu într-o viziune de ansamblu a consiliului județean, în cadrul căreia, în ultimii ani, am intervenit constant prin lucrări la infrastructura rutieră, încercând să asigurăm un echilibru la nivelul Doljului, dar și să rezolvăm cu prioritate zonele deficitare. „Desigur, vor mai fi mereu lucruri de făcut pentru a pune la punct o reţea de drumuri județene care măsoară aproape 1.200 de kilometri, dar am avut și avem în continuare, pe lângă banii proprii şi sumele primite de la Guvern, pârghia fondurilor europene. Iată că am reuşit, din 2008 până în prezent, să modernizăm aproape 200 de kilometri de drumuri, prin investiţii a căror valoare se ridică la 50 de milioane de euro. Experienţa acumulată în toţi aceşti ani ne va fi utilă pentru a aborda cu toată forţa exerciţiul financiar 2014 – 2020.“, a subliniat Cristinel Iovan.