Sub atenta supraveghere a preşedintelui Ion Prioteasa, / A fost aprobată lista de investiţii prioritare privind alimentarea cu apă

0
371

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a condus, vineri, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltenia”, adunarea generală a asociaţilor implicaţi în cadrul căreia a fost aprobată lista de investiţii prioritare privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate pentru localităţile care vor beneficia de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu în perioada de programare 2014-2020. La eveniment au luat parte directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia”, Aurel Dincă, directorul general al SC Compania de Apă „Oltenia” SA, Constantin Mitriţă, şeful Unităţii de Implementare a Proiectului, Ştefan Niculescu, directorul Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Ileana Măjină, secretarul municipiului Craiova, Nicoleta Miulescu, precum şi primari şi reprezentaţi ai primăriilor din alte 21 de localităţi din judeţ.

 „Ne-am reunit, alături de conducerea Companiei de Apă «Oltenia» şi cea a Unităţii de Implementare a Proiectului, de primari şi reprezentanţi ai primăriilor din 22 de localităţi ale judeţului, pentru a analiza şi a supune votului aceste priorităţi investiţionale, care reprezintă o continuare a masterplanului de alimentare cu apă şi canalizare pe care îl implementăm în prezent în Dolj”, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Liderul administraţiei doljene a subliniat faptul că în prima etapă, proiectul a beneficiat de o finanţare de 185 milioane de euro, iar acum urmează o extindere. „Când vorbim despre lucrurile bune care se petrec în judeţul nostru, ne referim de fiecare dată şi la acest extraordinar masterplan de apă. În prima etapă, proiectul a beneficiat de o finanţare de 185 de milioane de euro, iar acum, prin această extindere, va avea încă 294 de milioane de euro, inclusiv TVA. În concluzie, vorbim despre aproape o jumătate de miliard de euro care intră în judeţul Dolj numai pentru infrastructura de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate”, a mai spus preşedintele CJ Dolj.

În Craiova se vor face cele mai multe investiţii

Referindu-se la municipiul Craiova, Ion Prioteasa a spus că aici se vor face cele mai mari investiţii. Valoarea cumulată a investiţiilor prioritare pentru judeţul Dolj privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate care se regăsesc pe lista aprobată vineri de adunarea generală a asociaţilor implicaţi a ADI „Oltenia” se ridică la 294.550.468 de euro, inclusiv TVA. „Cea mai mare valoare a investiţiilor, în prima fază, din cele 185 de milioane de euro ale masterplanului, a avut alocate 23,4 milioane de euro pentru reţelele de apă şi 23,6 milioane de euro pentru canalizare. Acum este prins cu o sumă consistentă şi pentru etapa a doua: peste 138 de milioane de euro pentru apă şi alte peste 6 milioane de euro pentru canalizare. Banii cei mai mulţi vor fi direcţionaţi pentru realizarea celei de-a doua aducţiuni de apă de la Izvarna şi pentru reabilitarea conductei existente, investiţie care va costa peste 130 de milioane de euro şi care este absolut necesară”, a spus Ion Prioteasa.

În 2018 toate localităţile vor beneficia de reţele de alimentare cu apă

Şeful administraţiei doljene a discutat şi despre modul în care se va face efectiv alimentarea cu apă a judeţului, existând nişte probleme cu pânza freatică în partea de nord. „Noi ne-am dorit ca această extindere a masterplanului să rezolve multe probleme din nordul judeţului, unde, după exploatarea zăcămintelor de gaze şi petrol, a fost afectată pânza freatică şi au mai rămas puţine surse de apă pentru băut. Astfel, noua aducţiune de la Izvarna va furniza apă doar pentru Craiova şi zona limitrofă, pe când cea existentă va fi folosită pentru alimentarea nordului judeţului, ca să-i scoatem pe aceşti oameni din situaţia disperată în care se află. În ultimă instanţă, conform memorandumului semnat cu Uniunea Europeană, ar trebui ca în anul 2018 toate localităţile din România să beneficieze de reţele de alimentare cu apă, de canalizare şi de sisteme de tratare a apelor uzate. Rămâne de văzut dacă se va petrece acest lucru, dar noi credem că în judeţul Dolj se va întâmpla”, a mai spus Ion Prioteasa.

Alimentare cu apă în 96 de localităţi

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a ţinut să precizeze şi un alt aspect extrem de important, în legătură cu numărul localităţilor doljene în care există alimentare cu apă. Şi nu este deloc de neglijat. 96 de localităţi din judeţul nostru, dintr-un număr de 111, beneficiază de alimentare cu apă. Acest indicator poate fi un barometru pentru reprezentanţii Uniunii Europene, în ceea ce priveşte gradul de civilizaţie şi confortul de care au început să beneficieze locuitorii acestui judeţ, dar şi modul responsabil în care s-au implicat. „Am această convingere deoarece, în acest moment, avem alimentare cu apă în 96 de localităţi din cele 111 ale judeţului. Ca termen de comparaţie, să ne amintim că, în urmă cu nouă ani, când am început acest drum în administraţie şi ne-am luat angajamentul de a transforma judeţul Dolj, numărul lor era de numai şase”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

 

Prima fază a proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Dolj”, finanţată în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013, are o valoare totală de 185.845.248 de euro, inclusiv TVA, şi se adresează unui număr de 389.697 de locuitori.