Proteste ale medicilor, în septembrie

0
340

După mai multe discuţii legate în principal de noua lege a salarizării, membrii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate au anunţat calendarul de mişcări revendicative, acestea fiind programate să se desfăşoare în luna septembrie a.c.

Membrii fondatori ai Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate sunt Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia Sanitas, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”.

Săptămâna trecută, aceştia au realizat o evaluare a discuţiilor avute cu Ministerul Sănătăţii pe marginea proiectului legii malpraxisului, a rectificării de buget la sănătate şi a proiectului legii de salarizare.

Coaliţia remarcă faptul că acest proiect se adresează doar unui număr restrâns de medici. „Nu este un proiect de salarizare, ci un act normativ care stabileşte criteriile de performanţă şi posibilitatea practicii private în spitale publice. Coaliţia îşi menţine punctul de vedere privind necesitatea unui proiect a legii salarizării special pentru profesioniştii din sistemul de sănătate, în care actualul proiect să se regăsească ca un capitol distinct”, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România.

Pichetări în toate judeţele din ţară

În ceea ce priveşte programul mişcărilor revendicative, s-a stabilit ca în ziua de 17 septembrie a.c., reprezentanţii organizaţiilor membre ale Coaliţiei din fiecare judeţ să susţină o conferinţă de presă în care să fie anunţat calendarul mişcărilor revendicative pe plan local. Între 18 şi 24 septembrie vor fi organizate pichetări în toate judeţele din ţară şi în municipiul Bucureşti, în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe. În luna octombrie va fi organizat un miting la Bucureşti. „Profesioniştii din sistemul s-au coalizat pentru a obţine mai mulţi bani pentru sănătate, o lege specifică de salarizare a personalului din sistemul de sănătate în care să se regăsească toate categoriile profesionale şi alte lucruri specifice fiecărei profesii. Condiţia noastră preliminară şi nenegociabilă este dublarea salariilor medicilor rezidenţi. În prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect în acest sens, sperăm că va fi pus pe site la sfârşitul lunii august”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.