Debite la nivel scăzut, cel puţin până pe 15 august

0
298

Debitele Dunării, mult sub cotele aşteptate pentru luna august

După ce, la începutul lui iunie, în mai multe rânduri, pe Dunăre a fost instituit cod galben de inundaţii, la nici două luni distanţă situaţia este total opusă. Debitele fluviului se află acum mult sub cotele multianuale ale lunii august.

Aşa se face că debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, în intervalul 8-9 august a.c. a fost în scădere, până la valoarea de 2.550 metri cubi pe secundă, conform diagnozei şi prognozei INHGA-CNPB, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 metri cubi pe secundă).

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au anunţat care au fost cotele înregistrate la două staţii hidrometrice. Astfel, la Staţia Hidrometrică Calafat, cota la miră a fost de minus 3 centimetri cu un debit de 2.660 metri cubi pe secundă, situându-se sub media multianuală a lunii august – 4.400 metri cubi pe secundă. La Staţia Hidrometrică Bechet, cota la miră a fost de 38 de centimetri cu un debit de 2.750 metri cubi pe secundă, situându-se sub media multianuală a lunii august – de 4.600 metri cubi pe secundă.

Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Naţional Porţile de Fier, debitul afluent prognozat în secţiunea Baziaş pentru intervalul 8-9 august a.c., ora 7.00, a fost de 2.540 metri cubi pe secundă.

Şi pe parcursul acestei săptămâni, debitele Dunării se vor menţine la un nivel destul de scăzut. Astfel,  în următorul interval debitul fluviului la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor va fi în uşoară scădere până la valoarea de 2.500 metri cubi pe secundă.

Pentru intervalul 11-15 august a.c., conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va menţine staţionar la valoarea de 2.500 metri cubi pe secundă pe toată durata intervalului de prognoză, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 metri cubi pe secundă).