Administratorii asociaţiilor de proprietari, în vizorul Poliţiei

0
335

Infracţiunile comise de administratorii asociaţiilor de proprietari din Craiova, care, de multe ori, îndeplinesc şi funcţia de casier, încasând banii locatarilor, au crescut în mod alarmant. Şi vorbim doar pe baza cifrelor înregistrate la nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, unde, în perioada 2007 – 2010 s-au înregistrat, în total 16 dosare penale, în timp ce, doar în primele 6 luni din 2011, pe masa oamenilor legii au ajuns şase plângeri, concretizate în tot atâtea dosare penale, în care se fac cercetări faţă de diverşi administratori, casieri sau contabili de la asociaţii de proprietari din municipiu, sub aspectul mai multor infracţiuni, de la delapidare şi până la fals şi uz de fals.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Dolj, în primele şase luni din acest an au fost înregistrate şase dosare penale noi, care se adaugă celor aflate deja în lucru, în care se efectuează cercetări faţă de administratori, contabili sau casieri ai unor asociaţii de proprietari din Craiova. Oamenii legii spun că se înregistrează o creştere a faptelor de acest gen, având în vedere că, în perioada 2007 – 2010 au primit 16 plângeri concretizate în tot atâtea dosare penale, o bună parte dintre ele fiind înaintate Parchetului cu propunere de trimitere în judecată. Paleta de infracţiuni reţinute în sarcina angajaţilor asociaţiilor de proprietari este destul de largă şi cuprinde delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, neglijenţă în serviciu, fals şi uz de fals. Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că una dintre cele mai folosite metode de a „băga în buzunar“ banii locatarilor este cea a contabilităţii duble. Proprietarului i se taie o chitanţă pe suma plătită, însă în Registrul de casă suma este mult mai mică ori nu se trece deloc. Alţi administratori încarcă facturi pentru lucrări sau reparaţii fictive, dar şi pentru achiziţii absurde.

Asociaţia Nr. 3 Nicolae Titulescu

O femeie … trei dosare

Unii dintre angajaţii asociaţiilor de proprietari care au fost trimişi în judecată au şi fost condamnaţi până acum. Culmea este că sunt şi situaţii în care trimişi în judecată sau chiar condamnaţi în primă instanţă, inculpaţii se mută la altă asociaţie, unde îşi continuă nestingheriţi activitatea. Un astfel de exemplu este, potrivit ofiţerilor de la SIF, Elena Stoica, fosta administratoare a Asociaţiei 1 Mai Baracă, acuzată că şi-ar fi însuşit 24.577,28 lei din casierie. În anul 2008 femeia a fost trimisă în judecată pentru delapidare şi fals, a fost condamnată la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi a fost obligată să restituie banii furaţi. Elena Stoica a făcut recurs, iar în luna aprilie a acestui an Curtea de Apel Craiova a admis recursul, a casat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Judecătoria Craiova, unde are termen pe 8 septembrie a.c. Între timp, Elena Stoica s-a mutat la Asociaţia Nr. 3 Nicolae Titulescu, unde preşedinte este Marin Furnigă. În urma unor plângeri primite anul acesta, poliţiştii au demarat cercetări, pe 15 martie a.c. dosarul vizând ilegalităţile de la această asociaţie fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de trimitere în judecată. Între cei trimişi în judecată în acest dosar se numără şi Elena Stoica. Şi pentru că nu erau suficiente două dosare penale pe numele femeii, la SIF Dolj s-a deschis, de curând, un dosar penal vizând comiterea unor ilegalităţi de către angajaţii Asociaţiei de proprietari Nr. 4 Mareşal Ion Antonescu. Între cei vizaţi de cercetări, care sunt momentan în stadiu incipient, se numără aceeaşi Elena Stoica.

Oamenii legii spun că se fac verificări şi cu privire la activitatea altor administratori de asociaţii de proprietari din Craiova, pentru că numărul reclamaţiilor primite este foarte mare.