Și cei mai buni elevi din județ merită să fie premiați!

0
233

Grupul consilierilor liberali din CJ Dolj propune ca premierea elevilor cu rezultate excepționale să fie extindă și mai mult, în acest an. Cu bani de la bugetul județului, liberali cer ca, pe lângă absolvenții cu nota 10 la Bac, să fie recomensați și elevii de gimnaziu, care au reușit aceeași performanță la examenul de Evaluare Națională. Cea de-a treia categorie sunt elevii care au urcat pe podium la olimpiadele școlare.

Fost inspector-școlar general din partea PNL, actualmente consilier județean, Alexandru Gâdăr este de părere că performanța școlară, care se obține mai greu la școlile de la sate, trebuie cu atât mai mult să fie încurajată. Gândăr a prezentat, ieri, într-o conferință de presă organizată la partid, o primă formă a unui proiect de hotărâre pe care grupul consilierilor județeni ai PNL urmează să îl depună, ca propunere, la Consiliul Județean Dolj. ”Vom face propunerea și credem noi că toți colegii noștri vor fi de acord”, a spus Alexandru Gâdăr, referindu-se la susținerea pe care o așteaptă, în principal, din partea consilierilor social-democrație, cei care întrunesc majoritatea și fără de care un astfel de proiect nu ar putea trece la vot.

Olimpicii, primii pe listă

În opinia liberalilor doljeni, o primă categorie de elevi care trebuie să fie inclusă pe lista de premiere este cea a olimpicilor. „Este vorba de performanța de vârf, olimpicii care obțin rezultate la fazele județene, naționale și internaționale și care aparțin unităților de învățământ din județul Dolj. Avem, în continuare, rezultate foarte bune, în județ, la aceste olimpiade și este meritoriu și pentru noi să putem să fim în stare să-i premiem pe cei cu rezultate deosebite”, a spus consilierul județean. Gâdăr a precizat, în schimb, că nu poate fi oferit, deocamdată, un număr exact al olimpicilor, formați în școlile din județ, deoarece multe competiții de acest gen se află încă în desfășurare. Una dintre acestea este Olimpiada de Matematică, susținută în aceste zile la Cluj, unde participă și elevi din Dolj, care sunt excepționali la această disciplină.

Cei 24 de elevi de 10, la Evaluarea Națională

Liberali au inclus, alături de olimpici, și elevii de la școlile din județ care au obținut nota 10 la examenul de Evaluare Națională. „Este o performanță deosebită, știind faptul că nu este chiar așa de ușor să iei nota 10 la acest examen. Ei pot să fie recompensați cu o sumă de bani de care să beneficieze pentru vacanță sau pentru ce au ei nevoie”, a mai spus Gâdăr. De aceste premii în bani, pot beneficia un număr de 24 de elevi care au fost notați cu media 10 la examenul de Evaluare Națională. Totodată, liberalii susțin și continuarea premierii elevilor din județ care au obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat. ”Să le oferim acestora posibilitatea de a încheia ciclul primar cu un premiu care să le răsplătească contribuția uriașă pe care o aduc ei la viitorul societății doljene”. La sesiunea de vară a examenului de Bac, doi elevi din județ au reușit să promoveze cu nota maximă.  

Cuantumul premiilor, rămas de calculat

În ceea ce privește suma pe care să o primească elevii, sub formă de premiu, liberalii sunt de părere că este un aspect asupra căruia trebuie să decidă departamentul tehnic al Consiliului Județean Dolj. „Nu vrem să fim acuzați că avem o abordare politicianistă. Noi nu am avansat nici o sumă și rămâne ca aparatul tehnic al CJ Dolj să stabilească un cuantum, în funcție de cât de mult se poate întinde cu bugetul. Vrem să vedem care este posibilitatea bugetului județean”, a precizat Alexandru Gâdăr. Ca o completare la banii acordați ca fond de premiere de la bugetul județean, acesta a sugerat că se poate avea în vedere și perspectiva de atragere a unor alte sume din mediu privat, printr-o colaborare. Spre comparație, Primăria Craiova recompensează, în fiecare an, elevii merituoși, care învață la școlile și liceele din oraș, oferind fiecăruia un premiu în bani de 1.000 de lei. Anul acesta, bugetul Craiovei a asigurat un fond de premiere de 70.000 de lei, care a ajuns la un număr de 70 de olimpici și profesorii lor îndrumători.

2.000 de lei, lunar, pentru Centrul de Transfuzii

Un alt proiect al liberalilor doljeni se referă la donatorii de sânge. Consilierul județean Cosmin Vasile a arătat că grupul PNL a depus, cu ceva timp în urmă, o propunere de proiect de hotărâre, prin care s-a solicitat creșterea  facilităților pentru persoanele sănătoase care doresc să doneze sânge. „Până la această dată, nu s-a luat nici o decizie în această privință și încă așteptăm”, a mai spus Cosmin Vasile. Acesta a amintit de campania de donare de sângere pe care PNL Dolj a inițiat-o în satele și comunele din județ, în parteneriat cu Centrul de Transfuzii Dolj. ”Am început cu cinci localități – Rojiște, Apele Vii, Siliștea Crucii, Celaru și Castranova – și vor urma Desa și Dăbuleni. Având în vedere aceste multe deplasări, cei de la Centrul de Transfuzii ne-au ridicat problema costurilor de carburanți pentru centrul mobil, care se face cu un autobuz”. Liberalii au preluat această chestiune și solicită  ca, pe baza unui acord, Consiliul Județean Dolj să ofere bani care să acopere aceste costuri de întreținere. ”Sperăm ca și această propunere să fie luată în calcul pentru că sunt cu cheltuielile la limită”, a mai spus acesta. Suma propusă de liberali este de 2.000 de lei, oferiți lunar.