Pentru copiii cu părinţi în străinătate trebuie modificată legislaţia

0
463

De curând, la Craiova a avut loc un simpozion regional, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor de stat, cu prerogative în domeniu, pentru salvarea, atât cât se poate, conform legislaţiei, a copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate. La momentul respectiv, am făcut cunoscute datele statistice, dar revenim şi arătăm, pe scurt,  conţinutul prevederilor legale.

copii 1Conform statisticilor, peste 6.000 de copii din Regiunea de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, date preluate de organizaţia „Salvaţi copiii!”, de la Direcţiile Generale Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

În Dolj, peste 1.800 de copii fac parte din această categorie. Toţi aceşti minori trebuie să fie ocrotiţi de lege, iar cei care îi lasă singuri au obligaţia să respecte legislaţia. Ultima reglementare legală a apărut în 2015, prin Hotărârea de Guvern nr. 691/19 august – „Procedura de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi serviciile de care aceştia pot beneficia”.

Conform acestei reglementări, Serviciul public de asistenţă socială solicită anual, în ultimul trimestru unităţilor şcolare care funcţionează pe raza administrativ-teritorială, date cu privire la copiii care au părinţi plecaţi în străinătate. Instituţia de învăţământ are obligaţia de a transmite lista nominală a minorilor aflaţi în situaţia amintită, în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare.

copiiImportant este un alt fapt: „Persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate are obligaţia de a pune la dispoziţia serviciului public de asistenţă socială toate datele şi informaţiile pe care le deţine cu privire la adresa la care pot fi contactaţi părinţii în străinătate şi de a face dovada că menţine legătura ce aceştia”.

O formulare ambiguă, care a dat şi va da naştere la tot felul de interpretări. Mai mult nu sunt clare nici sancţiunile în cazul celor care nu respectă HG nr.691 şi tocmai de aceea s-a organizat şi simpozionul de zilele trecute. Practic, nimeni nu ştie mare lucru, iar copiii merg cu paşi mari spre abandon.

„Ne-am bucurat de participare şi, aşa cum spune legislaţia, aceasta trebuie respectată. Oricum, după discuţiile purtate, este nevoie de modificări. Vom merge înainte cu demersurile noastre şi vom pune la dispoziţie şi ceea ce s-a discutat la Craiova, cu toate problemele, indiferent de dificultatea lor”, a precizat  Mihaela Stăncele, coordonator proiect în Dolj, din partea „Salvaţi copiii!”.