52 dintre bursierii din mediul rural, susţinuţi prin programul de reducere a abandonului şcolar „Vreau în clasa a noua” al organizaţiei World Vision, au promovat examenul de Bacalaureat din această sesiune cu o medie a notelor de 8,15 şi o rată de promovabilitate de 76,47%, comparativ cu rata naţională de promovabilitate în mediul rural de numai 24,3%.
Programul „Vreau în clasa a noua” oferă copiilor din mediul rural cu situaţie financiară precară şansa de a-şi continua studiile la liceu. Astfel, programul luptă împotriva abandonului şcolar şi asigură dezvoltarea unor tineri cu potenţial, aşa cum o dovedesc rezultatele obţinute de bursieri generaţie de generaţie.
Cea mai mare notă, 9,75
În această sesiune a Bacalaureatului s-au înscris 68 de elevi, din cei 79 de absolvenţi din programul de burse, iar 52 dintre ei au promovat cu note mari examenul de Bacalaureat. Trei dintre bursieri au obţinut chiar cele mai mari medii din liceele lor: Marta, elevă la un liceu din judeţul Vaslui, a promovat examenul cu 9,75. Marius, absolvent al unui liceu teoretic din judeţul Vâlcea, a obţinut 9,05 iar Adrian, elev la un liceu din judeţul Ialomiţa, a obţinut o medie de 7,91.
«Proiectul „Vreau în clasa a noua” mi-a schimbat viaţa. Nu o spun numai pentru că am primit o bursă lunar, care m-a ajutat foarte mult financiar, ci pentru experienţele pe care le-am trăit în acest proiect. Taberele, excursiile, întâlnirile de socializare lunare, pur şi simplu că am ieşit la un film sau la o pizza cu colegii mei din proiect m-au ajutat foarte mult să mă cunosc pe mine, să mă dezvolt, să ştiu la ce sunt bun, ce vreau să devin în viaţă, să capăt încredere în mine, să socializez. Toate acestea m-au făcut să văd adolescenţa altfel, să îmi doresc să fac ceva în viaţă de care părinţii mei să fie mândri», a declarat Marius, bursier „Vreau în clasa a noua”.
Programul se desfăşoară şi în Dolj
În prezent, programul se desfăşoară pentru un număr-record de 299 de liceeni din sate ale judeţelor Iaşi, Vaslui, Dolj, Vâlcea, Cluj şi Ialomiţa, cu sprijinul donatorilor individuali şi corporate. Şansa lor de a acoperi total sau parţial costurile navetei sau căminului, rechizitelor sau hainelor, este reprezentată de programul de burse „Vreau în clasa a noua”.
«Alocaţia şi venitul social nu sunt de ajuns pentru a plăti transportul sau cazarea necesare frecventării unui liceu din mediul urban. Astfel, mai mult de 20% dintre copiii din mediul rural rămân cu 8 clase sau nu le finalizează nici pe acestea, pentru că nu au perspectiva înscrierii la liceu. Prin programul „Vreau în clasa a noua”, şi cu ajutorul donatorilor, ne dorim să reducem procentul tinerilor fără studii liceale», a declarat Daniela Buzducea, director naţional World Vision România.
Bursierii primesc asistenţă şi suport material continuu pe tot parcursul anului şcolar în funcţie de planul de intervenţie al fiecărui copil. Pe lângă bursa lunară care acoperă parţial sau total, în funcţie de nevoile bursierilor, masa şi cazarea, transportul, rechizitele, îmbrăcămintea elevului, programul le oferă bursierilor acces la activităţi educative şi de socializare, excursii şi tabere de vară care facilitează socializarea şi dezvoltă abilitaţi de comunicare şi lucru în echipă în vederea unei bune integrări în mediul şcolar.
Sunt admişi absolvenţii de gimnaziu cu rezultate şcolare bune
„Vreau în clasa a noua” este un program de prevenire a abandonului şcolar pentru elevii de liceu care aduce continuitate suportului pentru educaţie pe care l-au primit copiii în cadrul proiectelor pentru dezvoltare comunitara ale fundaţiei World Vision România în ultimii 27 de ani. Programul oferă elevilor de la sate o bursă lunară care face posibilă continuarea studiilor la liceu. Elevii sunt absolvenţi de gimnaziu cu rezultate şcolare bune, copiii şi părinţii îşi doresc continuarea studiilor, însă nu au resursele financiare necesare.
Din 2008 până în prezent, prin intermediul programului au fost susţinuţi aproximativ 1.000 de elevi. Dintre aceştia, 207 au mers la facultate pentru a studia matematica, construcţii de maşini, telecomunicaţii, drept şi multe altele. În 2015 toţi cei 51 de absolvenţi au trecut cu brio examenul de bacalaureat, iar 35 au devenit studenţi.