O locuinţă de tip Vădastra, reconstituită din lut şi nuiele împletite în labirintul expoziţional din centrul Craiovei

0
614
Fascinația culturii Vădastra este subliniată de cantitatea impresionantă de obiecte din ceramică – descoperite atât în întreg, cât și ca fragment –, fapt ce evidențiază gradul de dezvoltare și organizare pe care locuitorii acestei perioade l-au atins.

Veche de 7000 de ani, reprezentativă pentru estul și sud-estul Olteniei în epoca neoliticului mijlociu, însă cuprinzând și zona de sud-est a Munteniei, precum și nord-estul Bulgariei, cultura Vădastra rămâne fascinantă și astăzi pentru arheologi și istorici. Ar putea fi și pentru public, spun reprezentanții Muzeului Olteniei, care incită curiozitatea craiovenilor cu o nouă expoziție amenajată în aer liber, în labirintul de pe esplanada Teatrului Național. Aici, aceștia pot descoperi o locuință de tip Vădastra reconstituită din lut și nuiele, vase din ceramică neagră, cu motivele decorative specifice, încrustate cu alb, precum și zeci de fotografii cu obiecte descoperite – în cantități impresionante – de-a lungul timpului. Expoziția este realizată de Secția de Istorie-Arheologie a muzeului craiovean, în colaborare cu Muzeului Romanațiului din Caracal și Muzeului Județean Olt, care dețin în patrimoniu numeroase și importante piese. Intitulată „Cultura Vădastra şi extraordinara ceramică a Neoliticului”, expoziția va rămâne deschisă până duminică, 21 iulie, perioadă în care publicul este invitat și la proiecții de filme și ateliere de olărit.

70 de fotografii cu vase ceramice și idoli antropomorfi

Primele descoperiri ce privesc direct cultura Vădastra au fost realizate în așezarea eponimă a culturii în punctul „Măgura Cetate”, în anul 1871. Acestea au fost efectuate de arheologul Cezar Bolliac în timpul celebrelor sale „excursiuni arheologice”.

Încurajați de numărul mare de vizitatori care au trecut pragul labirintului expozițional, între 27 iunie și 7 iulie, pentru a vedea Salonul Național de Fotografie-Document – aproximativ 6.000, și continuând programul „Descoperă Secretele Olteniei”, reprezentanții Muzeului Olteniei lansează craiovenilor o nouă provocare: „Cultura Vădastra şi extraordinara ceramică a Neoliticului”.

În fapt, un parcurs istoric însoțit de imagini ale descoperirilor arheologice făcute de-a lungul anilor, din perioadele timpurie și târzie ale culturii Vădastra: diverse vase, cupe, castroane, idoli antropomorfi, figurine feminine, alte fragmente ceramice. Spectaculoasă rămâne locuința de tip Vădastra reconstituită în acest spațiu – o așezare de suprafață, realizată pe un schelet de lemn, din lut și nuiele împletite, adăpostind o multitudine de vase din atât de cunoscuta ceramică neagră, cu motivele decorative frecvent folosite – spirala și meandrul.

Colecția Muzeului Olteniei, datorată arheologului Marin Nica

Termenul de cultura Vădastra a fost introdus de arheologul Ion Nestor și definește o întreagă civilizație cuprinsă pe teritoriul dintre Olt și Jiu, cu extindere la est de Olt. Limita nordică a acestui areal de răspândire a culturii Vădastra se află în preajma orașului Caracal de azi – acum 6000 de ani.

„E vorba poate de cea mai reprezentativă cultură neolitică a Olteniei. Cele mai numeroase obiecte care îi sunt atribuite le au în patrimoniu muzeele din Caracal și din Slatina. Și noi avem un lot destul de reprezentativ, datorită cunoscutului arheolog Marin Nica, provenite din săpăturile pe care le-a realizat. Această expoziție de arheologie nu cuprinde însă piese de patrimoniu, deoarece legea nu ne permite, dar încercăm să venim cât mai aproape de public cu fotografii ce reproduc piese importante și cu reconstituirea unei locuințe din neolitic”, a menționat, ieri, la vernisajul expoziției, arheolog dr. Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Radu Dumitrescu, șeful Secției de Istorie-Arheologie a instituției, a reamintit că „Vădastra este o cultură din epoca neolitică, cu o vechime de 7.000 de ani – între 5000 și 4500 î.H.” și și-a exprimat speranța că expoziția „va fi atractivă pentru craioveni”.

„Această expoziție se constituie într-un îndemn de a vizita muzeele”

La eveniment au fost prezenți și Florian Teodorescu – directorul Centrului Cultural Municipal Caracal, și Sabin Popovici – muzeograf la Muzeul Romanațiului din Caracal, care au oferit detalii despre această cultură, descoperită încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu începuturile arheologiei românești.

„Sunt obiecte din trei muzee reunite în această expoziție, toate descoperite pe Valea Oltului inferior. Ele sunt rodul muncii în primul rând a arheologului Marin Nica, angajat aici, în Craiova, dar de loc de la Fărcașele, Olt. Alături de domnia sa – care a avut o contribuție esențială și a adus cele mai multe obiecte în aceste muzee – mai trebuie să amintim și alți arheologi, precum Mihail Butoi, care a fost foarte multă vreme directorul muzeului din Slatina, și Dumitru Berciu, care, de fapt, i-a format pe amândoi”, a precizat Sabin Popovici. Acesta a apreciat modalitatea inedită de punere în valoare a culturii Vădastra și a subliniat că „această expoziție se constituie într-un îndemn de a vizita muzeele”.

Tainele misteriosului meşteşug neolitic, dezvăluite de ceramistul Ionel Cococi

Expoziția „Cultura Vădastra şi extraordinara ceramică a Neoliticului” va rămâne deschisă până pe data de 21 iulie. Publicul este așteptat să-i treacă pragul zilnic, între orele 10.00 – 22.00, accesul fiind liber. Sâmbătă și duminică (13 și 14 iulie), între orele 10.00 – 12.30 şi 14.30 – 18.00, craiovenii sunt invitați la ateliere de olărit. „Se va afla aici Ionel Cococi, meșter olar chiar din localitatea Vădastra, care va face demonstrații de modelare, pentru că această ceramică se modelează manual, nu la roata olarului. În urmă cu câțiva ani, în baza unui program cu finanțare externă, domnia sa a reușit să identifice secretul modelării ceramicii Vădastra, lucru pe care nici arheologii nu l-au aflat…”, a mai precizat managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Între primii vizitatori ai expoziției s-au numărat, ieri, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, însoțit de o delegație oficială din Regiunea Kurdistan (Irak), condusă de guvernatorul Guvernoratului Slemani, Bahroz Mohammed-Salih Faqe Rashid. Oaspeții irakieni au vizitat, miercuri, și Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei), dar și Muzeul de Artă.