Agresorul din staţia de autobuz, 6 ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte

0
322

Cătălin Mihai Babiuc, craioveanul de 29 de ani care, pe 4 aprilie a.c., a bătut un bătrân de 75 de ani, după un conflict petrecut în autobuzul E1 şi încheiat în staţia de la Parcul „Nicolae Romanescu”, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Bărbatul, care a fost trimis în judecată, pe 20 mai, în stare de arest preventiv, pentru lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, a recunoscut comiterea faptei şi a cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea limitelor de pedeapsă. Din această cauză procesul s-a finalizat rapid. Instanţa l-a menţinut în spatele gratiilor şi l-a obligat să plătească Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova peste 2.200 de lei. Sentinţa poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Craiova.

Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat, miercuri, pe craioveanul Cătălin Mihai Babiuc la 6 ani de închisoare cu executare pentru lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte. Instanţa l-a obligat pe bărbat să achite cheltuielile de spitalizare ale victimei sale, întrucât Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal. „Condamnă pe inculpatul Babiuc Mihai Cătălin la pedeapsa de 6 ani închisoare. Face aplicarea disp. art. 64 lit.a teza II, lit.b CP, pe durata prev. de art.71 CP. În baza art. 88 C.p. şi art. 350 C.p.p. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii şi arestării preventive de la 05.04.2013 la zi şi menţine starea de arest. În baza art.7 al.1 din Legea 76/2008: Dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul Babiuc Mihai Cătălin, în vederea introducerii în SNDGJ. Admite acţiunea civilă, formulată de partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova şi obligă inculpatul, la plata sumei de 2249,98 lei daune materiale către această parte civilă, sumă ce va fi reactualizată conform indicelui de inflaţie la data efectivă a plăţii. Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Dicu Marieta. Obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare statului”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj. Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Victima s-a lovit cu capul de trotuar

Reamintim că Mihai Cătălin Babiuc a ajuns în spatele gratiilor după un scandal cu un craiovean de 75 de ani, Mihai Dicu, pornit în timp ce amândoi circulau cu autobuzul E1. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-a stabilit că, pe 4 aprilie, în jurul orei 11.00, Babiuc şi Mihai Dicu, în timp ce autobuzul se îndrepta către Parcul „Romanescu”, s-au apucat la ceartă, după ce bătrânul i-a reproşat inculpatului că nu-i permite să coboare primul din autobuz. „În acest context şi-au adresat injurii şi s-au lovit cu pumnii, iar în momentul în care autobuzul a oprit în staţie şi s-au deschis uşile, s-au prins cu mâinile de haine şi au început să se împingă până în apropierea unei tonete, amplasată pe trotuarul din dreptul staţiei Nicolae Romanescu”, după cum au consemnat în rechizitoriu, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Martorii i-au cerut lui Babiuc să se potolească, dar fără folos: «Inculpatul a nesocotit sfatul martorului, a împins victima către gardul ce împrejmuieşte Parcul „Nicolae Romanescu” şi a lovit-o cu pumnul în zona feţei, iar în cădere aceasta s-a lovit cu capul de trotuar», s-a mai reţinut în rechizitoriu. Cătălin Mihai Babiuc a sunat pe 112 solicitând o ambulanţă şi poliţia, iar până la sosirea acestora a încercat să-i acorde primul ajutor bătrânului. Mihai Dicu a fost internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost supus unei intervenţii neurochirurgicale, însă a decedat, o zi mai târziu. Medicii legişti au stabilit că între leziunile care i-au curmat viaţa lui Mihai Dicu şi loviturile primite există o legătură de cauzalitate directă: „Rezultă că moartea numitului Dicu Mihai, de 74 ani, a fost violentă, s-a datorat hemoragiei dilacerării şi contuziei meningo-cerebrale urmare a unui TCC cu fractură de boltă şi bază craniană, leziunile de violenţă s-au putut produce prin lovire cu şi de corpuri dure, iar între leziunile de violenţă şi deces există legătură de cauzalitate directă, necondiţionată”.