11 iunie, orele: 1200
Poezia este limbajul celor ce nu şi-au pierdut definitiv inima, este un testament în versuri, fără timbre fiscale, este arta de a pune în mişcare imaginaţia noastră cu ajutorul cuvintelor, iar cuvintele sunt expresia inimii. Poezia este o conspiraţie a ideilor, contra tuturor conspiraţiilor și a legităților fixe.
Poezia n-a murit. Ea are noi forme și continuă să facă lumea mai frumoasă. Trebuie doar să ne oprim o secundă și să ne dăm seama de acest aspect.
Pentru a doua oară în ultimii doi ani, Festivalul de Poezie Mondială „Mihai Eminescu”, coordonat admirabil de un maestru al cuvintelor, domnul profesor doctor, Ion Deaconescu, ajunge la Liceul „Voltaire” Craiova, propunând o temă provocatoare: „Poezia în era inteligenței artificiale.”
Creativitatea și originalitatea poeziei sunt considerate a fi elemente cheie ale artei poetice. Poetul este capabil să combine cuvintele și ideile într-un mod unic și personal, în timp ce ChatGPT se bazează pe modele preexistente și nu are experiențe și trăiri personale din care să creeze.
Unii consideră că acest model poate fi folosit ca o unealtă de inspirație pentru poeți, oferindu-le idei și sugestii pentru creațiile lor. De asemenea, se remarcă faptul că ChatGPT poate avea potențial în alte domenii, cum ar fi generarea de texte informative sau tehnice, dar că poezia rămâne un teren dificil pentru inteligența artificială, deoarece implică adesea trăiri și emoții profunde care sunt greu de transmis de un calculator.
Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, cea de-a XIII-a ediție, va aduce în Craiova, la Liceul „Voltaire”, poeți din SUA, Argentina, Israel, Chile, Serbia, Polonia Guatemala, Portugalia, Mexic, Canada sau Nepal care vor participa la recitaluri poetice în diverse limbi străine, întâlniri cu elevii și dezbateri.
Într-o lume în care tehnologia continuă să avanseze cu o viteză fără precedent, se pare că nici măcar lumea poeziei nu este protejată de revoluția AI. Este important de menționat că ChatGPT este un algoritm de inteligență artificială care generează texte pe baza datelor cu care a fost antrenat. Cu toate acestea, poezia și creația artistică, în general, sunt subiective și au o dimensiune emoțională și estetică ce nu poate fi complet capturată de un algoritm.
În sfârșit, s-a organizat ceva privind profetul lumii de azi și geniul poeziei universale ! Felicitări organizatorilor!
Comments are closed.