Sorin Grindeanu, întrevederi cu un preşedinte şi patru premieri în săptămâna în care Dragnea vrea evaluarea Guvernului

0
210

Premierul Sorin Grindeanu are programate săptămâna aceasta întrevederi cu 4 premieri şi un şef de stat, în condiţiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că finalizează raportul de evaluare a Guvernului, fiind aşteptată şi o reuniune a CExN pentru a decide măsurile de luat.

grindeanu
Sorin Grindeanu

Astfel, premierul Sorin Grindeanu va efectua astăzi o vizită oficială în Croaţia, în cadrul căreia va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Croaţia, Kolinda Grabar, prim-ministrul croat, Andrej Plenkovic, şi cu preşedintele Parlamentului, Gordan Jandrokovic. Mâine, 13 iunie, premierul Grindeanu are programată o întrevedere cu prim-ministrul Finlandei, Juha Sipilä, la Palatul Victoria, iar miercuri, 14 iunie, participă la reuniunea Consiliului Naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, care va avea loc tot la sediul Guvernului.

În programul lui Grindeanu figurează, pentru joi, 15 iunie, o întrevedere cu prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tillich, urmată de o întrevedere cu preşedintele Comitetului Economiei germane pentru Europa de Est, Wolfgang Büchele, ambele evenimente urmând a se desfăşura la sediul Guvernului. Grindeanu are programată vineri, 16 iunie, o întrevedere cu prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel. Astfel, săptămâna aceasta premierul Grindeanu are un program încărcat, fiind programate întâlniri cu un şef de stat, un preşedinte de Parlament şi 4 premieri.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, săptămâna trecută, că raportul de evaluare a implementării programului de guvernare va fi finalizat duminică seara, el menţionând că va merge în CExN al PSD săptămâna viitoare, cu o propunere, iar CExN va decide privind măsurile care vor fi luate. „Duminică seara sper ca raportul să fie gata. Este un raport amplu. Nu este evaluarea miniştrilor, este evaluarea implementării programului de guvernare, care este de fapt obiectivul acestei evaluări şi luni, marţi, miercuri vom discuta probabil şi cu miniştrii şi cu primul-ministru şi la finalul discuţiilor vom prezenta o decizie în CExN”, a spus Dragnea.

El a arătat că există întârzieri în implementarea programului şi trebuie identificate cauzele. „Cel mai important este programul de guvernare, să vedem dacă sunt întârizeri în implementarea programului – şi din păcate se pare că sunt. Să vedem care sunt cauzele – dacă sunt generate de unii membri ai Guvernului, de mecanismele interne de funcţionare a Guvernului, de anumiţi funcţionari din ministere. După ce vedem cauzele, atunci o să propunem şi măsuri, pentru că dacă ne concentrăm doar la schimbarea unor membri ai Guverului, şi cauzele rămân aceleaşi, o să fim în aceeaşi situaţie”, a spus Dragnea.

El a spus că săptămâna viitoare va avea loc CExN al PSD, fiind o „săptămână importantă”. „Nu plec în Turcia, nu plec nicăieri. Săptămâna viitoare este o săptămână importantă. CExN cred că ar trebui să aibă loc săptămâna viitoare, de asta nu discut despre nicio vizită”, a mai spus Dragnea, care a arătat că va merge în CExN cu o propunere ca urmare a finalizării raportului de evaluare.

„Deocamdată nu ştim dacă vom propune schimbări în Guvern, indiferent despre cine ar fi vorba din Guvern”, a mai susţinut liderul PSD. Dragnea a susţinut, totodată, că schimbarea Guvernului Grindeanu nu va genera o criză politică, dar a adăugat: „Dar nu cred că ajungem acolo. Sau… cine ştie?”.

Liderul PSD i-a transmis, tot săptămâna trecută, preşedintelui Klaus Iohannis, asigurări în mod „direct şi public” privind faptul că nu se va întâmpla nimic în ţară în timpul vizitei acestuia în SUA, asigurările fiind făcute în contextul informaţiilor privind remanieri sau chiar schimbarea Guvernului.

Primarul general Gabriela Firea a descris, sâmbătă, la România TV, un scenariu privind schimbarea integrală a Guvernului Grindeanu, în care majoritatea parlamentară actuală îi va prezenta şefului statului un nou candidat de premier, care ar putea fi o femeie din actualul Executiv sau din Parlament.

Firea a precizat că actualul premier, Sorin Grindeanu, nu a mai participat de câteva luni la şedinţele de partid şi că relaţia dintre acesta şi liderul PSD Liviu Dragnea s-a „răcit”. „La început (Sorin Grindeanu, n.r.) a înţeles rolul său – anume că reprezintă o funcţie numită. A înţeles că trebuie să aibă o relaţie puternică cu coaliţia, cu Liviu Dragnea şi domnul Tăriceanu. Ulterior, a fost un moment, un declic, nu a mai simţit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de consultarea cu domnii Dragnea şi Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce e acel altceva”, a spus Firea.